30 beroepsgroepen met knelpunten

9 juni 2016

De economie trekt aan en het aantal vacatures neemt toe. Toch zullen ook de komende tijd mensen nog hun baan verliezen en op zoek moeten naar ander werk. Voor hen is het belangrijk om te weten waar de kansen liggen op de arbeidsmarkt.

30 beroepsgroepen met knelpunten

Uit de analyse van UWV blijkt dat er op dit moment zo’n dertig beroepsgroepen (zie ook kansberoepenlijst) zijn met knelpunten in de vacaturevervulling. Het gaat vooral om beroepen op middelbaar, hoger en wetenschappelijk beroepsniveau in de techniek, IT en in specifieke niches. Moeilijk te vinden zijn bijvoorbeeld monteurs, cnc-verspaners, gecertificeerde lassers, technisch tekenaars, calculators, programmeurs en docenten wis- en natuurkunde. Werkgevers hebben voor deze functies moeite om vacatures te vervullen of verwachten zelfs tekorten. Deze beroepen bieden dus goede kansen op werk voor mensen met de vereiste kwalificaties. De komende jaren kunnen er ook knelpunten ontstaan bij de werving van bijvoorbeeld procesoperators en productieplanners.

Overschotberoepen

UWV heeft ook onderzocht in welke beroepen de kansen op werk lager zijn gemiddeld. Voor deze ‘overschotberoepen’ is het aanbod van werkzoekenden veel groter dan het aantal vacatures. Werkzoekenden die zoeken binnen deze beroepen doen er goed aan ook te kijken in andere beroepsrichtingen, of zouden (om)scholing kunnen overwegen. Het gaat in veel gevallen om administratieve beroepen en functies binnen krimpende sectoren. Op elementair en lager niveau zijn de kansen minder goed voor wie aan de slag wil als receptionist, administratief medewerker, conciërge of medewerker facilitaire dienst. Op middelbaar en hoger niveau geldt dit voor secretaressen, boekhouders en financieel-administratief medewerkers. 

De toenemende digitalisering – in combinatie met de crisis – heeft er toe geleid dat veel van deze banen zijn verdwenen de afgelopen jaren. In de krimpsector zorg en welzijn verliezen veel helpenden, sociaal-cultureel werkers en leiders kinderopvang hun baan. In de snel digitaliserende verzekeringssector staat de functie van administratief medewerker verzekeringen onder druk.

Bekijk het rapport ‘Welke beroepen bieden kansen?‘ (pdf, 378 kB).

Regionale krapteberoepen

UWV biedt naast het landelijke overzicht ook regionale overzichten van krapteberoepen (beroepen met moeilijk vervulbare vacatures). Op werk.nl vind u de regionale overzichten die al zijn verschenen. Het overzicht van de regio RIjnmond wordt spoedig verwacht. Zodra dit overzicht beschikbaar is, wordt er via wsprijnmond.nl melding van gemaakt.