38 ‘potentiële parels’ op weg naar de zorg

14 april 2022

De zorg staat te springen om nieuwe medewerkers. Maar wie in de zorg wil werken, moet weten waar hij aan begint. Via WelSlagen kunnen potentiële zorgmedewerkers drie maanden intensief kennismaken met het werkveld. Tijdens een verkort werk- en leertraject bij een zorginstelling. Bevalt dat? Dan stromen ze door naar een mbo-opleiding. Vanaf 11 april grijpen weer 38 werkzoekenden die kans. Het traject begon deze week met de ondertekening van een intentieverklaring.

In het auditorium van Rotterdam Science Tower verzamelden vertegenwoordigers van acht zorgorganisaties uit de regio Rotterdam-Rijnmond zich op 5 april voor de kick-off van WelSlagen. Met in hun achterzak de namen van hun nieuwe leerlingen, en op tafel een intentieverklaring. De zorgorganisaties, gemeente Rotterdam en sociaal ondernemer Calibris Advies tekenden er samen voor dat ze de nieuwe leerlingen opleiden en na een succesvolle afronding in dienst nemen op een leerwerkovereenkomst.

Huiskamerbegeleider

De leerlingen uit het WelSlagen-traject zijn werkzoekenden met een uitkering met weinig tot geen werkervaring in de zorg. Vanaf de start van het traject worden de deelnemers intensief begeleid door een coach van Calibris Advies, een jobcoach van de gemeente Rotterdam en een begeleider van de zorgorganisatie waar ze gaan werken. Zij ondersteunen de leerlingen op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook bij het regelen van kinderopvang. Om langzaam te wennen aan een werkritme, dat in de zorg met avond- en weekenddiensten pittig is, beginnen de leerlingen gewoon overdag, als ‘huiskamerbegeleider’ of lopen ze mee in de thuiszorg. Elke dinsdag gaan ze naar school bij het Albeda College.

Motivatie

Tijdens de bijeenkomst maakten de aanwezigen in filmpjes kennis met enkele van de nieuwe leerlingen. Zij deelden hun motivatie in mooie uitspraken als: “Ik word gewoon gelukkig als ik mensen gelukkig kan maken.” Ruud Schalkwijk, directeur Werk bij de gemeente Rotterdam, sloot daar in zijn openingswoord bij aan: “Motivatie is voor ons het allerbelangrijkst.” Die motivatie is er bij de leerlingen, maar zeker ook bij de deelnemende organisaties. Laurens, Aafje, Lelie Zorggroep, Humanitas, Frankenland, De Zellingen, Anna voor Zorg en de Riederborgh staan te popelen om met de WelSlagers aan de slag te gaan.

Minder afvallers

Zorgorganisatie Laurens ontvangt dit jaar al haar zevende groep WelSlagers. Daar zien ze dat deze groep, door de intensieve kennismaking met de zorg en de goede begeleiding, veel minder uitval kent dan ‘gewone’ groepen praktijkleerlingen. Of deze nieuwe groep ook met veel plezier de zorg instroomt, is natuurlijk nog even afwachten. Bij de aftrap werd in ieder geval meteen een afspraak gemaakt voor 5 juli. Dan krijgen hopelijk 38 zeer gemotiveerde kersverse zorgmedewerkers hun certificaat uitgereikt.