50-plus, het nieuwe goud op de krappe arbeidsmarkt

28 maart 2023

Het blind date ontbijt op 22 maart bij Brasserie op Zuid was er weer één voor in de boeken. In totaal kwamen er 70 werkzoekenden en 17 werkgevers op af. Onder het genot van een ontbijtje gingen ze met elkaar in gesprek, op zoek naar een match. Het resultaat van deze succesformule? 30 matches en 29 vervolggesprekken!

Zoals gebruikelijk bij een blind date ontbijt, waren Sander de Kramer en wethouder Tim Versnel van de partij. En omdat het dit keer om 50-plus werkzoekenden ging, was 50-plus hartenjager Jorgen Raymann ook aanwezig. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander hoe het is om na je vijftigste een nieuwe carrière te beginnen. Hij zet zich graag in om andere 50-plussers aan een passende baan te helpen.

Voordelen van een 50-plus medewerker

De wethouder begint: “Er zijn veel vooroordelen over 50-plussers en dat snap ik niet zo goed. Gisteren vroeg ik een werkgever waarom hij een 50-plusser in dienst zou willen nemen. Ik hoorde alleen maar voordelen: vanwege hun levenservaring, werkervaring, loyaliteit en toewijding. Een ervaren medewerker is flexibel, brengt rust met zich mee en kan als coach optreden voor de jongere werknemers. En… geen gedoe meer met kleine kinderen. Ik hoop dat er vandaag mooie matches ontstaan. Veel plezier en een fantastische uitkomst!”

Sander geeft een voorbeeld van een man die 20 jaar thuis zat. “Hij vond het reuzespannend om vorig jaar naar het eerste blind date ontbijt te komen. Gelukkig hielp Dress4Success een handje. Hij kreeg nieuwe kleren, ging naar de kapper en trok zijn stoute schoenen aan. Daar stond hij, gepikt en gesteven, de zenuwen gierend door zijn lijf. Al snel werd hij aangesproken door Dirck Slabbenkorn van Jumbo, die hem direct aannam voor een baan in één van de Jumbofilialen. Gewoon, omdat deze meneer een kans verdiende, zoals iedereen hier. Dit soort magische dingen gebeuren op deze ochtenden!”

Eerste match

Frank van Haren van WerkXL beaamt dat. Hij staat op en loopt naar Sander toe. “Ik ben zo blij want de eerste match is binnen”, vertelt Frank. “Vanmorgen had ik Gerard aan mijn tafel. Acht jaar geleden leidde ik hem op als verkeersregelaar. Hij heeft dat met veel plezier gedaan, en is nu toe aan een nieuwe uitdaging. Gerard is bijna 60 jaar en wil de komende jaren graag binnen werken. Hij is een waardevolle kracht, ik kijk graag naar mogelijkheden om hem passend werk te kunnen bieden. En dat is gelukt. In september begint hij met een opleiding, zodat hij de komende jaren binnen kan werken.”

Voordat de eerste ronde van start gaat, maakt Jorgen een bruggetje met salsamuziek. “Zoek de synergie op met elkaar mensen!”, moedigt Jorgen aan. “Iedereen speelt zijn eigen melodie, maar samen maken we een fantastisch concert.” Iedereen klapt mee op het ritme salsamuziek. En met die energie starten de gesprekken.

Binnenkort weer aan de slag

Er wordt volop kennisgemaakt, en zo vliegt de ochtend voorbij. Tiny van 65 jaar is een paar maanden geleden ongewild werkeloos geworden. Ze wil nog zo graag een paar jaar meedoen op de arbeidsmarkt, gezellig in de horeca. Peter staat te popelen om zijn werk in de beveiliging weer op te kunnen pakken. Irma zoekt een baan waar ze met haar groene vingers terecht kan en Alex vindt alles best, als hij maar weer onder de mensen is. Het goede nieuws is dat deze mensen binnenkort weer aan de slag kunnen. En dat de werkgevers er gemotiveerde krachten bij krijgen!