Aan het werk door maatwerktraject Albeda en Senior Aerospace Bosman

17 november 2014

Maatwerktrajecten van het Albeda Collega helpen bedrijfsleven aan het juiste personeel in samenwerking met WerkgeversServicepunt Rijnmond en Senior Aerospace Bosman. “Goedgeschoolde specialisten zijn niet zo makkelijk te vinden”, vertelt Adrie Visser, Director of Operation bij Senior Aerospace Bosman (SAB). Dit middelgrote bedrijf in Barendrecht is gespecialiseerd in het vervaardigen van hoogwaardige onderdelen voor turbines voor de lucht- en ruimtevaart en warmte krachtindustrie

 

Goede match

In samenwerking met het WergeversServicepunt Rijnmond (WSPR), bedrijven en leveranciers, leidt het Albeda College werklozen op om precies dat werk te gaan doen waar de werkgever om vraagt. Via het WSPR kwam het Albeda College in contact met Senior Aerospace Bosman. Michel van  ’t Hof, accountmanager van de branche Techniek: “We hebben gesproken over de maatwerktrajecten die we op het Albeda College verzorgen. De bedrijfsleiding van SAB was direct geïnteresseerd. Ze vertelden dat het lastig is om goedgeschoolde specialisten te vinden. Een gerichte opleiding op maat bleek een goede oplossing.” De mensen die door het WSPR worden voorgedragen voor het opleidingstraject zijn werkloos. Van ’t Hof: “Om te kijken of we een goede match kunnen maken, selecteren we mensen op basis van eerder opgedane werkervaring en persoonlijke situatie.”

 

Het Albeda College heeft exact in kaart gebracht aan welke eisen een potentiële toekomstig werknemer van SAB moet voldoen. “Het werk bij SAB is heel specifiek; dat vraagt van een lasser een fijn mechanische manier van werken. Wanneer we hiervoor geschikte mensen vinden, dan leiden we ze op tot een bepaald niveau, zodat ze daarna kunnen overstappen naar een proefplaatsing binnen SAB, met behoud van uitkering”, vertelt Van ’t Hof. Tijdens deze proefplaatsing volg bij SAB nog een verdieping en een training in het bedrijf. Als de proefplaatsing met goed gevolg doorlopen wordt, krijgt de nieuwe medewerker een arbeidsovereenkomst aangeboden door SAB.

“Elvis Monteiro is zo’n geschikte kandidaat. Begin dit jaar is hij aan zijn proefperiode begonnen bij SAB. Zijn inzet, enthousiasme en fijne motoriek passen precies bij wat SAB verwacht van zijn mensen.”

 

Voordeel voor werkgevers en werkzoekenden

Het WSPR betaalt deels de scholing en de periode van proefplaatsing. Dat is voor het bedrijf aantrekkelijk, maar het is belangrijk dat ook het bedrijfsleven een stukje investeer. Jaap Kuiper, accountmanager bij het WSPR: “In de loop van de tijd zijn we meer gaan professionaliseren. Binnen het WSPR zijn specialisten werkzaam die in staat zijn de juiste matches te maken. Onze expertise is vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Het praktijkdeel ligt bij het Albeda; zij weten precies wat de specifieke wensen van de opdrachtgever zijn. De manier waarop het nu gaat is efficiënt, de schakels zijn kort. We kunnen goed maatwerk leveren, wat de kans van slagen vergroot. Het mes snijdt aan twee kanten:de werkzoekende heeft meer kans op een passende baan en het bedrijfsleven krijgt de juiste mensen.”

 

Samenwerken is noodzakelijk

Bedrijven hebben te maken met vergrijzing, zo ook SAB. “De mensen in ons bedrijf zijn echte vakmensen, die lang bij het bedrijf blijven. Ons werk vraagt ook toewijding; iets wat we nu bedenken gaat ongeveer dertig jaar mee. Dat betekent natuurlijk dat we vooruit moeten kijken en moeten nagaan wat onze capaciteit is in de toekomst. De samenwerking met het Albeda College is dus belangrijk. Zij leveren maatwerk door de deelnemers tot het maximale niveau op te leiden dan hoeven wij eigenlijk alleen het laatste stukje bij te brengen. Het traject tot definitieve plaatsing is zodoende veel korter”, legt Visser uit. Op dit moment is de eerste arbeidsovereenkomst getekend  en zijn er twee mensen in opleiding . de bedoeling is om die ook snel te plaatsen. In middels is door SAB een aanvraag ingediend voor het werven van nog eens twee kandidaten. Op basis van het succes van dit maatwerktraject wil SAB ook een apart traject voorwerknemers die in hun functie willen groeien. De bankwerkers opleiden tot lassers bijvoorbeeld. Zo investeert het bedrijf in zijn mensen om hun inzetbaarheid te vergroten. Het Albeda College ziet voor zichzelf, naast inkomsten,ook andere voordelen. Van ’t Hof: “Een goed contact met het bedrijfsleven leidt tot innovatie binnen het onderwijs. We komen sneller in aanraking met de nieuwste technieken, waardoor we onze deelnemers innovatief kunnen opleiden. Daarnaast krijgen we vanuit het bedrijfsleven de nieuwste materialen, gereedschappen en diverse leerwerkopdrachten. SAB heeft onder andere een hardheidsmeter ter beschikking gesteld.

 

Bekijk hier de video over de samenwerking tussen WSPR, Albeda College en Senior Aerospace Bosman.

Dit artikel is ook verschenen in “Zoektoch naar specialisten”