Bankzitter of baanzoeker?

19 augustus 2014

Werkloze jongere. Ook wel genoemd baanzoeker – of wat minder positief – bankzitter. Nog niet zo heel lang geleden wist ik maar al te goed hoe het voelde om tot die categorie te behoren. En om zo genoemd te worden. Hoe ironisch, dat ik precies voor het regionale project Aanpak Jeugdwerkloosheid bij de gemeente Rotterdam aan het werk mocht. (Voor de goede orde: in een werkervaringsplek.) Ik was werkloos, besefte amper dat mensen mijn inzet waardeerden en nu mocht ik ineens zelf werkloze jongeren helpen!

En dan nu: Rotterdam

Misschien daarom vond ik het initiatief van Hete Pepers zo leuk. Toen Hete Pepers vroeg of we het initiatief in Rotterdam wilden organiseren, kwam er meteen een ‘ja!’.

Omdat ik zo enthousiast riep (en omdat ik zelf nog steeds een beetje doelgroep was), mocht ik de organisatie op me nemen. Hoewel ik eerder heel wat evenementen zonder enig budget organiseerde, was dit weer van een hele andere orde. Veel groter!

Hulptroepen

Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Ik krijg hulp van Hete Pepers, mijn collega’s binnen het project Jeugdwerkloosheid, andere afdelingen, collega’s van andere gemeenten en allerlei organisaties. En dat met heel veel telefoontjes en mailtjes, koffie- en lunchafspraken en werkbezoeken. Ik kan je vertellen, het is tóp voor je netwerk.

Rotterdams tintje

Hete Pepers. We geven het evenement een Rotterdams tintje. De jongeren in de regio Rijnmond die ons hard nodig hebben zijn de jongeren met een ww en wwb uitkering. En (bijna) afgestudeerde mbo’ers. Daarom staan zij tijdens het evenement in de spotlight. Het wordt een dag met pit (denk aan ‘hete peper’), inspiratie en vooral ook herkenning.

Cliché

Ik ga andere jongeren niet lastig vallen met clichés als “ook voor jou is er een baan” of “straks is er een werkgever die jou op waarde weet te schatten”. Ik heb die woorden zelf maar al te vaak gehoord. Maar er is één cliché waar ik me schuldig aan bevind: “Geen woorden maar daden.” En dat is precies wat ik doe: ik organiseer Hete Pepers voor jongeren in de regio Rijnmond.

Dus kom ook op 26 september, want het wordt fantastisch. En gezellig. En we reppen met geen woord over bankzitten. Beloofd!

Dit is een blog van Inge de Bresser. Inge is, zoals je kan lezen, druk betrokken bij het Hete Pepers event in Rotterdam. Wil je je daar voor aanmelden, kijk dan even bij onze events!