Bij Werkstation op Zuid staat werk voorop!

28 maart 2024

Wie door de poort van Werkstation op Zuid loopt, komt in een warm bad terecht. Hier krijgen werkzoekenden de begeleiding die ze nodig hebben. Alles is erop gericht om vanuit een uitkering de stap naar een baan, stage of leerwerktraject te zetten. Op 27 maart, tijdens de feestelijke opening, konden genodigden ervaren wat het Werkstation op Zuid te bieden heeft.

De enorme hal ademt werk uit. Iedere halte bij Werkstation op Zuid heeft met werk en ontwikkeling te maken. Je kunt uitstappen bij het kringloopwinkel Rataplan, het ambachtstrainingscentrum (ATC) of Expertise Team Financiën (ETF). Maar het is ook mogelijk om door te reizen naar het poortproces, programma S.T.A.R.T., banen met loonkostensubsidie en Leren en Ontwikkelen.

Het is de plek waar ondernemers en werkzoekenden elkaar kunnen ontmoeten. Wil je meer weten over werk in een bepaalde branche? Ondernemers komen op vaste tijden langs om hun vacatures te pitchen en leerwerkplekken of korte snuffelstages aan te bieden. De accountmanagers van WSP Rijnmond zijn er om de matches in goede banen te leiden. Dutch Freshport is permanent aanwezig op het Werkstation. Net als HalloWerk, de online portal waar werkgevers en werkzoekenden zich kunnen registreren. Voor mensen die liever meteen ervaren wat een beroep inhoudt, komen er vier proeftuinen.

Feestelijke opening

Om 14:30 uur verzamelt iedereen zich rond het podium. Na een warm welkom worden Machteld Schagen, directeur Rotterdam Inclusief (RI), Gert-Jan Dekker, directeur Rataplan en Karin Hulzebos, poortregisseur gemeente Rotterdam op het podium geroepen.

Machteld spreekt uit hoe uniek het is dat er zoveel sporen samenkomen om alles rondom werk, leren en ontwikkelen te stimuleren. Er is bewust gekozen voor een locatie in Zuid, waar de helft van alle werkzoekenden woont. “Rotterdammers moeten zich hier thuis voelen. En mooie stappen kunnen zetten zodat ze zich een beetje gelukkiger voelen”, spreekt Machteld uit. “Als iemand voor een uitkering binnenloopt, denken poortregisseurs mee over een manier om uit de uitkeringssituatie te komen. De mooiste vorm is een baan maar het kan ook een ontwikkeltraject zijn.” Deze integrale aanpak is niet nieuw. Bij Weener XL in Den Bosch heeft het zich al bewezen. Werkstation op Zuid is een leeromgeving, de komende periode zal uitwijzen of het hier ook werkt.

Leerwerktrajecten

Rataplan opende de 34e kringloopwinkel in Werkstation op Zuid, opgebouwd en ingericht door de mensen van RI. Het is een enorme winkel waar van alles te krijgen is, keurig gesorteerd in rekken en stellages. Mensen kunnen hier, aan de Koperslagerstraat 9, werkervaring opdoen en vervolgens doorstromen naar betaald werk. Maar ze kunnen ook blijven, er is altijd genoeg te doen. Gert-Jan: “We begeleiden mensen in logistiek, kassawerk en horeca. Wie wil en een rijbewijs heeft kan zelfs een kleine vrachtwagen besturen.” Dit sociale bedrijf is ook nog eens milieubewust. Materialen van spullen die niet geschikt zijn voor de winkel, worden gebruikt om nieuwe dingen te maken. In het Werkstation hangen bijvoorbeeld prachtige lampen, gemaakt van materialen uit de Rataplanwinkel.

Het poortteam

Iedere bezoeker is uniek. Daarom kijken de poortregisseurs wat iemand nodig heeft om de stap naar werk of ontwikkeling te maken. Heeft iemand een huurachterstand? Dan is het hoofd waarschijnlijk nog niet vrij genoeg om na te denken over werk. Karin: “Daar helpen we ook bij, bijvoorbeeld door collega’s van het expertiseteam Financiën erbij te halen. Als die zorgen weg zijn, nemen we ze mee in de verschillende branches, zodat ze kunnen ontdekken waar hun interesse ligt. Is dat nog een stapje te ver? Dan kunnen ze de ‘boostcamp’ volgen, een traject waar we mensen helpen om werkfit te worden. Of ze draaien een tijdje mee bij Rataplan of in het ATC. En dat allemaal onder één dak, in onze gezellige ‘huiskamer’.” Dat het gezellig is, bleek laatst nadat een dame bleef zitten terwijl het gesprek al was afgerond. Zo prettig voelde ze zich blijkbaar hier.

Wethouder Tim Versnel beaamt dat. “Er hangt hier een bijzondere energie! Dankzij alle mensen die vanuit een gezamenlijke overtuiging iets moois hebben neergezet voor Rotterdam. Integraal werken is belangrijk. Daardoor kunnen we die moderne, innovatieve, naar buitengerichte netwerkorganisatie zijn die Rotterdam zo hard nodig heeft. Want iedereen weet hoe moeilijk het is om mensen die in de uitkering zitten weer in beweging te krijgen.”

Krappe arbeidsmarkt

Werkgevers schreeuwen om personeel. Mensen die door de poort van Werkstation op Zuid komen, kunnen een deel van die vraag vervullen. Een win-win situatie, die werkgevers helpt hun vacatures op te vullen en werkzoekenden om weer mee te kunnen doen in de maatschappij. “Want een leven in de uitkering is nooit geweldig. Een leven na de uitkering, dát is pas geweldig!”

Maar het is ook heel belangrijk voor de Rotterdamse economie. Het is zonde als werk blijft liggen omdat de mensen die dat werk kunnen doen, hun weg er naartoe nog niet hebben gevonden. “Met het Werkstation op Zuid gaan we enorm veel bereiken voor onze stad. Het doel is om mensen zo snel mogelijk uit de uitkeringssituatie te helpen, zodat ze een beter leven krijgen, voor hun gezin kunnen zorgen, een keer op vakantie kunnen. We hebben een belangrijke mijlpaal gesteld met 30.000 Rotterdammers met een uitkering, maar wij gaan voor nul Rotterdammers in deze vervelende situatie!”, aldus de wethouder.

Toelichting en rondleiding

Voordat het tijd was voor een toelichting van de werkwijze en een rondleiding, werd Werkstation op Zuid officieel geopend door wethouder Versnel en Karin Hulzebos. Ook werd de Europese Unie hartelijk bedankt voor de verstrekte subsidie. En tijdens de afsluitende borrel werd er flink nagepraat en genetwerkt, begeleid door de gezellige muziek van het Bentick jazz trio.

Meer informatie over Werkstation op Zuid is te vinden op de website van de gemeente Rotterdam:

Wilt u weten hoe u aan talentvol en gemotiveerd personeel komt? Of meer weten over leren en werken? Neem dan contact met ons op of bekijk de website voor meer informatie.