Blind date ontbijt blijft een hit!

28 februari 2023

In alle vroegte druppelen de werkgevers en werkzoekenden binnen bij Brasserie op Zuid in Rotterdam. Warm verwelkomt door Sander, zijn Hartenjagers en het team van WSP Rijnmond. De grote tafels vol met ontbijtlekkernijen zien er uitnodigend uit. Alle ingrediënten voor een succesvolle ochtend zijn er. Nu nog een match!

En die kwamen er, wel 15 keer! Al deze kandidaten kunnen gegarandeerd aan de slag bij één van de 7 aanwezige werkgevers: Current Werkt, Verstegen, Facilicom, Tempo Team, Randstad, Aafje, gemeente Rotterdam, Ondernemershuis op zuid, Stap voor Stap, GOM, Ampliar, PostNL en Olympia. Daarnaast zijn er veel vervolggesprekken ingepland, waar nóg meer matches uit kunnen komen.

Krappe arbeidsmarkt

Wethouder Tim Versnel opent de ochtend. Hij benadrukt de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt. Want de krapte neemt de komende jaren alleen maar toe, zo bevestigt het Centraal Plan Bureau. “Dit betekent dat onder andere winkels, koffiezaken, huizenbouw, energietransitie en kinderopvang op het spel staan als er niet voldoende mensen zijn om het draaiende te houden. Al die werkgevers zijn op zoek naar een oplossing. En die oplossing is dichterbij dan we denken. Want 1 miljoen Nederlanders werken niet of niet volledig. Voor sommigen is het dan misschien nog niet mogelijk om een heel salaris op te brengen, het zegt niks over het talent dat ze bezitten. Om werkgevers tegemoet te komen, stellen we loonkostensubsidie ter beschikking.”

Onbenut talent

Er zijn zoveel mensen die op zoek zijn naar die ene kans. Zo zit Aysia al meer dan 19 jaar in de bijstand. “Maar nu is het genoeg”, besloot ze. “Het is tijd om weer door te pakken.” Aysia volgt op dit moment voor 6 maanden een arbeidsontwikkeltraject bij Rotterdam Inclusief. Ze kan niet wachten tot die leuke baan voorbij komt. De werkgever bij wie Aysia straks in dienst gaat, krijgt er dus een gemotiveerde werknemer bij.

De wethouder geeft het woord aan Sander de Kramer. “We hebben al eerder magische dingen zien gebeuren tijdens een blind date ontbijt. Jasmine is mij altijd bijgebleven. Zij kreeg een herseninfarct waardoor haar wereld heel klein werd. Ze zat thuis en raakte in een depressie, want hoe kon ze nog meedraaien in een wereld die zo snel gaat? Totdat ze in gesprek kwam bij Erasmus MC. Jasmine heeft zich inmiddels onmisbaar gemaakt bij deze sociale werkgever. Ik heb er alle vertrouwen in dat er deze ochtend nog veel meer mooie matches ontstaan tussen werkgevers en werkzoekenden! Aan deze setting, met koffie en een broodje, zal het niet liggen.”

15 matches in 1 ochtend!

Het ontbijt is nog geen uurtje aan de gang en de eerste match is al binnen. Stephan Buis van Stap voor Stap is jobcoach. Hij begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan bij reguliere werkgevers. “Ik vind het belangrijk om te kijken naar wat mensen wél kunnen en hoe ze in hun kracht komen. Vanmorgen heeft dat tot mooie matches geleid.” Stephan werd op het ondernemersontbijt van 19 januari geïnspireerd door de vraag: ‘Wie heeft jou ooit dat zetje gegeven waardoor je staat waar je nu staat?’ Vanaf dat moment is hij zich er veel meer bewust van dat ook hij mensen dat zetje moet geven.

Sebastiaan de Vos kan wel zo’n zetje gebruiken. Na 15 jaar in de uitkeringssituatie wil hij graag weer aan het werk. “Ik vind het blind date ontbijt een ontzettend leuk concept. Het is een laagdrempelige manier om meerdere werkgevers tegelijk te spreken. Ik kan bij Facilicom, Stap voor Stap en Olympia aan de slag, en dat geeft mij zo’n goed gevoel! Ik ben nu 41 jaar en het wordt tijd dat ik, na een zware periode, mijn leven weer oppak. Onlangs heb ik mijn VCA vorkheftruckdiploma gehaald. Die kennis zou ik nu graag in de praktijk willen brengen.”

Loonkostensubsidie

Hartenjagers Rajacenna van Dam en Willem Philipsen lopen ook rond. Want deze ochtend staat in het teken van Loonkostensubsidie, een compensatie in de loonkosten voor werkgevers die hun werknemers wat meer ruimte gunnen. Rajacenna en Willem adviseren werkgevers hoe zij Loonkostensubsidie voor hun kersverse medewerkers aan kunnen vragen. Zo snijdt het mes aan twee kanten: kandidaten krijgen een welverdiende kans om hun talent in te zetten, en werkgevers kunnen hun vacatures op een duurzame manier invullen.

Met een voldaan gevoel, een volle buik én een nieuwe collega of een vervolggesprek rijker, ging iedereen weer werk- of huiswaarts.