‘Bootcamp’: in zes weken klaar voor nieuwe baan

17 september 2014

Jeremy Kout (35) en Mike Adriaan (45) hebben met zes anderen een ‘bootcamp’-traject gevolgd voor flensmonteur. Ze hebben nu een jaarcontract bij Mourik in de Botlek.

 

Om te beginnen: wat is een flensmonteur?

“Een flensmonteur is iemand die in de industrie of op een boot buizen aan elkaar zet met een flens.” Mike en Jeremy lachen. ‘‘Ja, hiervóór was een flens voor ons ook gewoon een pannenkoek. Maar een flens is ook een koppelstuk. Die heb je in alle soorten en maten.”

 

Het wordt een ‘bootcamp’traject genoemd. Bootcamp is een soort superintensieve fitness. Jullie zien er allebei nogal breed uit. Heeft het een met het ander te maken?

“Haha, nee hoor. Het woord ‘bootcamp’ betekent in dit geval dat je in korte tijd heel veel moet leren. Het wordt er als het ware in ‘gedrild’, net als bij militairen,” vertelt Mike. “Maar bij ons ging het voor tachtig procent om theorie. Dat was heel zwaar, want we waren al een tijdje uit het leren. We hebben allebei lang gewerkt, toevallig beiden als zzp-er in de bouw.”

 

Wat hield het traject precies in?

Jeremy: “Eerst kregen we een dag pittige tests: rekenen, taal, psychologisch, van alles. Acht van de dertig deelnemers kwamen erdoor. Meteen daarna begon het traject. Dat was zes weken lang ruim veertig uur per week les, vooral theorie maar ook wat praktijk.” “En dan nog een hoop huiswerk”, vult Mike aan. “Mijn sociale leven heb ik even aan de kant gezet. We hebben zeven certificaten behaald. Zelfs de docenten vonden dat erg veel achter elkaar.”

 

Waardoor hielden jullie het vol, als het zo zwaar was?  

“Vooral door de garantie dat we een contract zouden krijgen,” zegt Jeremy. “Maar na drie weken bleek dat toch niet zeker, omdat werkgevers zich terugtrokken. Dat werkte zo demotiverend!” Mike: “Tot de laatste seconde bleef de twijfel. Sommigen sliepen er niet van. Zoiets moet echt niet meer gebeuren. Ook kregen we nog niet de helft van de reiskosten terug, wat niet meevalt als je bijstand hebt. Gelukkig was het een leuke, goede groep en is iedereen geslaagd.”

 

Hebben jullie nog tips voor de gemeente?

Mike: “Genoeg. Hou een goed intakegesprek en zet vergelijkbare mensen bij elkaar in de groep bij WerkLoont. Ik heb zelf 24 jaar gewerkt maar ik zat bij mensen die voor het eerst gingen solliciteren. Dat heeft weinig zin.” Jeremy: “En begin geen trajecten waarvan je het goede einde betwijfelt. Veel mensen doen een traject met baangarantie, maar krijgen aan het eind toch geen baan, bijvoorbeeld omdat de werkgever is afgehaakt. Zelf heb ik het ook meegemaakt. Het is zonde van het belastinggeld, zonde voor de kandidaten, zonde van alles.”

Beiden zijn erg blij dat hun traject wel een ‘happy end’ heeft. “Wij hebben geluk gehad, dit is een voorbeeld van hoe het altijd zou moeten gaan.”