Congres zet Social Return in de lift

11 november 2013

Verschillende gemeentes vanuit heel Nederland kwamen op 29 oktober in het WTC bijeen om van elkaar te leren op het gebied van Social Return.

Het doel van deze dag was om kennis te delen en aansluiting te vinden in beleidsvraagstukken. De gemeente Rotterdam was gastheer vanwege hun voorstrevende toepassing van Social Return. Het coordinatiepunt Social Return van de gemeente Rotterdam is onderdeel van het WerkgeversServicepunt Rijnmond.

Wethouder Florijn van Werk, Inkomen en Zorg opende het congres. Met wijds uitzicht over de stad vertelde Florijn over de aanpak van de gemeente Rotterdam. Ook vertelde hij dat er andere partijen zoals Erasmus Medisch Centrum en Ahoy de eerste stappen zetten om Social Return in hun inkoopbeleid op te nemen. Een aantal Europese gasten – waaronder Barcelona – maakten zichtbaar hoe belangrijk het is om de samenwerking op te zoeken om Social Return zelfs tot een succes te maken.

Een blik in de toekomst

’s Middags was er ruimte om dieper in te gaan op thema’s rondom Social Return in verschillende workshops. Zo deelden drie gemeentes hun aanpak. Werd er een blik in de toekomst geworpen door na te denken over alternatieve toepassingsmogelijkheden. Er werd een analyse gemaakt van betrokkenen. En was een workshop waarin de kansen, knelpunten en succesfactoren van de samenwerking tussen gemeentes en andere partijen zijn besproken.

Social Return

Social Return is een aanbestedingsregeling die onderdeel vormt van het duurzaam inkoopbeleid van de Gemeente Rotterdam. De regeling houdt in dat opdrachtnemers van de gemeente sociaal verantwoord ondernemen meenemen in hun bedrijfsvoering. Zo kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via de regeling bijvoorbeeld werkervaring opdoen, een opleiding volgen of gebruik maken van faciliteiten ter bevordering van hun terugkeer op de arbeidsmarkt. Social Return wordt steeds vaker vrijwillig ingevuld door werkgevers.

Eurocities

Organiserende organisaties

Dit seminar is georganiseerd door de gemeente Rotterdam als lid van het Europese netwerk – Cities for Active Inclusion, in samenwerking met de landelijke kenniskring Social Return, Eurocities, WerkgeversServicePunt Rijnmond