De impact van een peercoach

23 februari 2022

Vol vertrouwen ging Shadya in 2018 een nieuwe uitdaging tegemoet. Ze verhuisde van Curaçao naar Nederland om samen met haar partner en kinderen een nieuw bestaan op te bouwen. Helaas liep het anders. Ze kwam er alleen met haar kinderen voor te staan, zonder eigen huis en baan. Inmiddels heeft Shadya haar leven weer op de rit en begeleid ze een groep peercoaches.

Vanuit de gemeente Rotterdam is het project ImPower opgestart. De gedachte achter de peercoach-formule van ImPower is dat werkzoekenden worden begeleid door gelijken. Zij weten namelijk als geen ander hoe het is om aan de zijlijn te staan. Peercoaches kunnen werkzoekenden op een voor hun herkenbare manier aanspreken en ze begeleiden naar werk of opleiding. Hiermee wil de gemeente meer mensen aan een baan te helpen.

Van goede baan op Curaçao naar bijstandsuitkering in Nederland

Een stabiel bestaan voor haar kinderen, dat was Shadya’s prioriteit toen ze net in Nederland was en haar plannen in duigen vielen. Ze vond een woning en solliciteerde naar schoonmaakbanen in de buurt. Maar de afwijzingen stroomden binnen, vermoedelijk door haar hoge opleidingsniveau en jarenlange werkervaring. Shadya belandde in de bijstand. “Ik heb gestudeerd en had een goede baan op Curaçao voordat we naar Nederland kwamen. Omdat ik in Nederland snel werk nodig had en mijn hoofd niet naar een ingewikkelde functie stond, leek schoonmaakwerk me de snelste oplossing.”

De kracht van ImPower

In die tijd had Shadya wekelijks contact met de gemeente en solliciteerde naar schoonmaakwerk. Ook woonde ze een bijeenkomst van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) bij om zich voor te bereiden op een baan. Daar ontmoette ze Sonia Delgado Almedia, die als recruiter werkte voor de afdeling Matching. Zij vertelde over een aankomend project bij ImPower, waar Shadya kon werken en een opleidingstraject kon volgen voor peercoach. Ze was niet geinteresseerd. “Ik voelde me uitgeblust en was alleen in staat om schoon te maken”. Op de dag van informatiebijeenkomst van ImPower werd Shadya alsnog overtuigd om deel te nemen. De aanpak van ImPower sprak haar erg aan en ze besloot de sprong te wagen: “Ik meldde me aan, solliciteerde en doorstond de bootcampronde.”

De opleiding bij ImPower begon met persoonlijk leiderschap, een module die Shadya met plezier volgde. “Ik ging anders naar mezelf kijken en langzamerhand vielen de puzzelstukjes op hun plek.” De route voor Shadya was bepaald: gelijkgestemden helpen om aan een betaalde baan te komen.

“Mijn eerste coachee was een Curaçaose dame. We hadden afgesproken bij McDonalds. Ik was gezond gespannen, nu moest ik het geleerde in de praktijk gaan brengen.” Het ging goed! Shadya kreeg na afloop feedback van een co-coach en zo raakte ze steeds meer ingewerkt in haar rol als peercoach.

Herkenning

Na een jaar als peercoach te hebben gewerkt, besloot Shadya om eerst haar eigen bedrijf verder vorm te geven. Toch zei ze geen ‘nee’ toen ze als teamcoach voor de tweede trajectgroep van ImPower kon beginnen. Shadya: “Ik kon het prima combineren met mijn eigen bedrijf.”

Als teamcoach begeleid Shadya het team in hun dagelijkse werk én ze is praktijkbegeleider. “Ik geef feedback op hun gesprekken met kandidaten, beoordeel hun opdrachten en voer gesprekken met ze over hun eigen ontwikkeling. We starten gezamenlijk op en er is een dagafsluiting.” Shadya begon met groep 2 en is nu bezig met groep 3. Het bevalt haar goed. “Ik herken veel omdat ik zelf peercoach ben geweest. Het is mooi om te zien hoe mensen zich ontwikkelen, niet alleen de coaches maar ook de peers. En natuurlijk ontwikkel ik zelf ook door als persoon en coach. Het geeft me veel voldoening.”

Het traject bij ImPower heeft Shadya veel gebracht. Benieuwd naar ImPower én wat de peercoaches voor u kunnen betekenen: www.010.impwr.nl of bel: 088-1991 710.