“Door de gemeente kan ik op eigen benen staan”

10 december 2020

Rotterdam Inclusief is het arbeids- en ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Rotterdam. Men kan aan de slag bij gemeentelijke opdrachtgevers en locaties, maar ook bij werkgevers buiten de gemeente Rotterdam. Het bedrijf helpt mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben opgelopen doormiddel van leren en ontwikkelen. Door begeleiding en coaching zorgt Rotterdam Inclusief ervoor dat iedereen kan meedoen naar vermogen. Een van werknemers is Anne-Marie, die nu 36 uur in de week werkt. “Ik was 18 toen ik startte bij een sociale werkplaats bij Slinge. Kort daarna ben ik hier gaan werken bij Zuidlaardermeer. Inmiddels heb ik mijn 25-jarig jubileum mogen vieren. Door mijn beperking kan ik helaas niet werken bij een reguliere werkgever. Maar door de inzet van de gemeente kan ik wel op eigen benen staan. Rotterdam Inclusief heeft ook speciaal vervoer voor mij geregeld om op het werk te komen. Nu hoef ik niet met de metro en een heel stuk lopen.”

Belangrijk werk

Anne-Marie werkt op verschillende eilanden mee binnen de confectieafdeling bij Rotterdam Inclusief. Nu is ze bezig met het maken van mondkapjes. “Erg leuk om te doen. En het is belangrijk werk, want de mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo draag ik een steentje bij. Ik zet de elastiekjes in de mondkapjes en plaats ijzeren stangetjes bij de neuszone. Secuur werk, want dat moet precies in het midden.”

“Ik heb plezier in mijn werk en voel me hier thuis”

Samenwerking

Martin is productieleider van de afdeling Confectie. “Hier zitten mensen met allerlei verschillende achtergronden. Zoals sw-medewerkers, nieuw beschut medewerkers, statushouders, werkervaringsplek medewerkers (WEP) vanuit het UWV en stagiaires. Maar dat maakt eigenlijk niet uit. Ook niet hoe lang iemand hier al werkt, waar iemand vandaan komt en of hij of zij goed Nederlands spreekt. Iedereen werkt hier goed met elkaar samen. Dat is ook belangrijk op onze afdeling, want je werkt bijvoorbeeld vaak samen aan één stof.
In het proces van stof tot eindproduct leren werknemers veel verschillende vaardigheden. Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling. Een werknemer kan ook zelf aangeven waarin hij of zij zich wil ontwikkelen. Dan kijken we wat er mogelijk is.”

Mondkapjesproject

Martin: “Het mondkapjesproject is bij ons gekomen via de gemeente. We hebben het ontwerp ook hier op de afdeling gemaakt, naar een voorbeeld van het RIVM. Dit hebben we aangepast en verbeterd. Ook andere afnemers zijn geïnteresseerd in onze mondkapjes, daar zijn we natuurlijk trots op. En we zijn heel blij met de inzet van Annemarie en alle andere makers. Het verloopt allemaal heel soepel.”

Anne-Marie gaat in met een goed gevoel naar haar werk. “Ik heb plezier in mijn werk en voel me hier thuis. Ik kan rustig en geconcentreerd mijn werk doen, maar heb toch mensen om mij heen.”

schermafbeelding-2020-12-10-om-13-51-37