Nieuwe uitdaging voor Nathan van Balen

27 september 2021

Na ruim acht jaar verruilt Nathan van Balen de vertrouwde omgeving van WSP Rijnmond voor een nieuw avontuur bij Rotterdam Inclusief. Een nieuwe omgeving, maar met behoud van zijn ideaal: sociale meerwaarde creëren.

Zijn passie voor bouwen ontwikkelde hij tijdens zijn voetbalperiode. “Ik heb meerdere clubs, waaronder Leeds United Nottingham Forest, vanuit het niets tot topclubs gemaakt”, vertelt Nathan. “Het is bijzonder om vanaf het begin ergens bij betrokken te zijn.”

Regionaal accountteam

In 2013 stond WSP Rijnmond aan de start van een nieuwe samenwerking tussen UWV en gemeenten in de regio. Nathan werkte als kersverse marketingmanager mee om nieuwe invulling aan een bestaande samenwerking te geven. De eerste twee jaar stonden voornamelijk in het teken van verhuizen, brainstormsessies om de organisatiestructuur in de markt te zetten en het opzetten van structuren in de regio. In 2016 leidde dat tot een regionaal accountteam.

Als marketingmanager bij WSP Rijnmond zet Nathan zich samen met partners in om kansen en mogelijkheden te creëren voor mensen die graag willen en kunnen werken. Mentaal is het een behoorlijke uitdaging: “Ik heb dagelijks te maken met verschillende stakeholders, belangen en uitdagingen.” Dat vraagt om creativiteit, vooral binnen een politiek bestuurlijke organisatie. “In de vrije markt is er veel meer mogelijk”, legt Nathan uit. “Maar juist binnen de kaders van een politiek-bestuurlijke organisatie vind ik het mooi om uit te vinden wat wél mogelijk is.”

Mijlpalen

Er is ontzettend veel bereikt in de afgelopen jaren. Een aantal projecten springt er voor Nathan uit. “Het geeft mij altijd voldoening om van iets ingewikkelds iets simpels te maken. Zo heb ik ooit een animatie bedacht die op een simpele manier de basis van wet- en regelgeving uitlegt.” Het sloeg heel goed aan. Net als de totstandkoming van het platform HalloWerk, een concept waarbij de vaardigheden van de mens ertoe doen en niet zozeer het cv. Nathan: “Het is een toegankelijke en laagdrempelige manier voor werkgevers en werkzoekenden om met elkaar in contact te komen.”

De 100 van Sander

Ook ‘De 100 van Sander’ is mede door Nathan tot stand gekomen. De campagne had tot doel om binnen een half jaar minimaal 100 werkgevers te vinden die mensen met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan willen helpen. “Ik stelde voor om er een ‘challenge’ van te maken”, zegt Nathan. De impact was gigantisch; 114 werkgevers hebben zich aan dit initiatief gebonden, ondanks de coronamaatregelen. Uiteindelijk zijn er meer dan 1000 mensen aan een baan geholpen. “Daar krijg ik heel veel energie van! Mede door alle persoonlijke verhalen en overwegingen van iedereen die we tijdens de campagne spraken.”

Landelijke campagne

Alle WSP’s in Nederland opereren onafhankelijk van elkaar maar hun doelen zijn hetzelfde. Met 34 arbeidsmarktregio’s is nagedacht over een manier om de krachten te bundelen. En met succes! Er zijn afspraken gemaakt over de huisstijl en daarbij heeft de samenwerking mooie landelijke initiatieven opgeleverd. Nathan: “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die in dit werkveld actief is, vanuit een intrinsieke motivatie heeft gekozen om de wereld een stukje beter te maken. Het klikt dus erg goed met mijn collega’s uit andere regio’s.” Alleen al om die reden ziet Nathan zichzelf niet zo snel in een ander werkveld terechtkomen. “Door mijn werkervaring ben ik heel anders naar de sector gaan kijken. Het heeft me geraakt en ik wil er een actieve rol in blijven spelen.”

Verbindend en pragmatisch

Per 1 oktober gaat Nathan als projectmanager bij Rotterdam Inclusief (RI) aan de slag, een nieuwe directie van de gemeente Rotterdam. Bij WSP Rijnmond opereert hij op regionaal niveau, maar in zijn nieuwe functie ligt de nadruk op Rotterdam, en dan voornamelijk op de inwoners van ‘zijn’ stad, waar hij is geboren en getogen. “Na acht jaar ben ik echt toe aan verandering”, geeft Nathan aan.

Ook bij RI staat het ontwikkelen van mensen centraal. Het is een arbeids- en mensontwikkelbedrijf waar zoveel mogelijk Rotterdammers toegang krijgen tot werk. Waar leren en ontwikkelen hoog in het vaandel staan, ook voor wie werken niet altijd vanzelfsprekend is. Nathan: “Samen gaan we op zoek naar mogelijkheden om talenten van mensen te ontwikkelen en vormen we werk om hun talenten heen.” Hij gaat met zijn collega’s de marketing- en communicatiestructuur en processen bij RI vormgeven.

Nathan neemt ruim twaalf jaar aan werkervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving mee. Hij voelt goed aan wat politiek mogelijk en ambtelijk haalbaar is. “Van nature ben ik verbindend en pragmatisch, dat is verfrissend in een ambtelijke organisatie.” Daarbij heeft hij vanuit zijn ervaring bij WSP Rijnmond geleerd dat luisteren een groot goed is. Voordat de overheid een product of dienst ontwikkelt, is het belangrijk om goed naar de markt te luisteren. Nathan: “Ik vergelijk onze branche wel eens met de autobranche: in de basis zijn auto’s allemaal hetzelfde maar ze hebben niet allemaal dezelfde specificaties. Met mensen is dat niet anders, we kunnen niet in generalistische termen denken.”

Motto

Voordat Nathan definitief de stap naar zijn nieuwe functie zet, heeft hij nog een laatste boodschap aan alle werkgevers in Nederland: “Stap eens over de drempel en ga het gesprek aan. We hebben allemaal leren lopen, fietsen en autorijden. Iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt kan óók leren en vervolgens van grote meerwaarde zijn voor uw organisatie!”