Een stagiair als social return

21 mei 2015

ZZP’er in de zorg? En een social return verplichting? Geef een stagiaire een kans!

Stageplekken liggen niet voor het oprapen. Het LeerwerkLoket, Albeda, Zadkine en Calibris werken daarom zoveel mogelijk samen om plekken te realiseren. Eén manier is om de social return verplichting van de gemeente Rotterdam in te vullen met een stagiair. Dat kan ook als je ZZP ‘er in de zorg bent.
Voordat je als ZZP’er in de zorg een stagiaire kunt begeleiden, moet je erkend worden als leerwerkbedrijf. Om deze zogenoemde accreditatie te krijgen, moet je aan een aantal criteria van Calibris voldoen. Onlangs organiseerden de betrokken partijen een informatiemiddag om ZZP’ers in de zorg te informeren over de mogelijkheden van stages.

Social return

Iedere ondernemer die iets levert aan de gemeente Rotterdam heeft vanaf 15.000 euro een social return verplichting. Dat houdt in dat de ondernemer een percentage van de aanneemsom moet besteden aan activiteiten op het gebied van werkgelegenheid. Een ZZP’er in de zorg kan zijn social return verplichting invullen door een MBO stageplaats aan te bieden voor een BOL leerling Helpende Welzijn niveau 2. 

BOL en BBL

Theo van Duijl (gemeente Rotterdam) is adviseur bij het LeerWerkLoket Rijnmond: ‘ Wij zijn het knooppunt waar scholing en werk bij elkaar komen. Vanwege het grote tekort aan stageplekken vertaalden we de social return verplichting naar de Beroepsopleidende leerweg (BOL) en de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Zo helpen we een ondernemer met zijn invulling van zijn social returnverplichting. En tegelijkertijd helpen we scholieren aan een stageplek.’  Een BOL opleiding is een dagopleiding waarbij men de hele week naar school gaat. Bij de BBL opleiding kies je een combinatie van leren en werken. Hier werk je 60 tot 80% van de tijd en zit je de rest van de tijd op school.

ROC’s

Irma Kennis (Zadkine) en Ineke Krijgsman (Albeda) hebben allebei de verantwoordelijkheid  voor het uitzetten social return stageplaatsen of soortgelijke activiteiten binnen de ROC’s. Ineke krijgsman vindt het belangrijk om stageplekken te vinden voor de jongeren, maar houdt ook goed in de gaten of het bedrijf wel geaccrediteerd is. ‘Stagiaires weten nog niet zo veel op het moment dat ze beginnen. Ze kennen slechts de theorie en worden vaak gelijk aan de slag gezet. Goede begeleiding bij deze stagiaires staat dan ook voorop’.

ZZP’er

Rina Pinas is ZZP’er in de zorg: ‘Sinds juli 2014 is mijn ZZP bedrijf naar een bv gegaan en werken er al Hbo’ers. We zijn constant op zoek naar leerlingen, verpleegkundigen, etc. Het is dan ook van groot belang dat ik zo snel mogelijk erkend word als leerwerkbedrijf. En ik ben blij dat Calibris en het LeerWerkLoket me daarbij helpen.’
Meer informatie? Neem contact op met Theo van Duijl, adviseur social return LeerWerkLoket Rijnmond: mail t.vanduijl@rotterdam.nl