Volgens de Participatiewet moet de gemeente Rotterdam veertig garantiebanen per jaar invullen tot en met 2023. Het team garantiebanen van het WerkgeversServicepunt Rijnmond blijft zelf natuurlijk niet achter en bood Esther van Vugt een garantiebaan aan als administratief medewerker.
‘Ik krijg veel positieve berichten’, zegt Esther vrolijk. ‘Ik twijfelde in het begin of ik het wel goed deed. Maar collega’s zeiden ‘maak je geen zorgen, we zijn blij met je’, dat is zó leuk om te horen.’ Als administratief medewerker in het team garantiebanen bij het WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSPR) houdt Esther onder meer het bestand met alle vacatures bij. ‘Elke dag komen er nieuwe vacatures binnen, die zet ik uit’, vertelt ze. ‘En van vervulde vacatures werk ik de status bij. Soms bel ik kandidaten en plan ik afspraken. Verder ben ik het hele systeem aan het opschonen, dat is een flinke klus. Maar ik kan het in mijn eigen tempo doen, dat is fijn.’ Esther heeft sinds haar zevende rugklachten en moet af en toe even bewegen, achter de computer weg en een stukje lopen bijvoorbeeld. Esther: ‘Ik heb elke dag pijn, ik weet niet beter en ben eraan gewend voor zover dat kan. De ochtend is het moeilijkste moment, mijn rug is dan erg stijf en daardoor start ik langzaam op.’
Afgestudeerd met gemiddeld een 8,5
‘Op de basisschool ging het wel’, vertelt Esther. ‘Maar mijn middelbare schooltijd was een moeilijke periode.’ Haar rugklachten hebben tot nu toe veel invloed op haar leven. De oorzaak was niet echt duidelijk en ze moest vaak naar het ziekenhuis en revalidatiecentrum. Daardoor was ze veel afwezig op school, soms ook langere periodes. Esther: ‘Er was ook nog een miscommunicatie tussen de school en mijn artsen. Stond er opeens een leerplichtambtenaar op de stoep. Heel naar allemaal.’ Van het VWO moest ze naar de MAVO, maar ook dat ging niet. Uiteindelijk werd Esther met veel moeite toegelaten op de MBO 3 opleiding richting ICT. ‘Dat ging gelukkig heel goed, ook door kortere schooldagen’, zegt Esther. ‘Dat was een leuke tijd. En ik ben met gemiddeld een 8,5 afgestudeerd.’
Begeleiding van het Jongerenloket
Na haar afstuderen wist Esther niet zo goed wat ze wilde: ‘Ik wilde graag verder studeren, maar in welke richting precies daar twijfelde ik over. Het stage lopen tijdens het laatste jaar MBO was voor mijn rug ook best pittig. Ik heb toen besloten om even rust te nemen. Die tijd heb ik gebruikt om aan mijn rug te werken bij een gespecialiseerde instelling.’ In deze periode kwam Esther ook bij het Jongerenloket terecht. Met hun begeleiding is ze zich gaan oriënteren op werk. Ze brachten haar in contact met het UWV en ze kreeg een medische keuring.
Mooi dat ik deze kans kreeg
Esther:’ Ik wilde graag werkervaring opdoen, daar leer je veel van en het is een pré voor de toekomst. In november belde mijn jobcoach of ik op gesprek wilde bij het WSPR. Ik heb wel eerlijk gezegd dat ik nog door wil studeren, maar daar hadden ze alleen maar respect voor. In december kon ik al starten. Ik vond het best spannend, maar ik ben heel goed ingewerkt. Door het langzaam op te bouwen kon ik goed wennen, dat was fijn. Ik vind het heel mooi dat ik deze kans kreeg!’ Esther heeft nu een contract voor tien maanden. Ze is van plan daarna een studie op te pakken.
Hetty Mulder, teammanager Participatie/Garantiebanen, WSPR:
‘Esther is eind vorig jaar gestart als administratief medewerker bij team garantiebanen. Een ‘eigen’ garantiebaan mag natuurlijk niet ontbreken in een team dat werkgevers ondersteunt bij het invullen van hun personeelsvraag. Esther helpt ons om onze administratie op orde te krijgen. Ik vind dat ze zich onze processen heel snel eigen gemaakt heeft; een extra compliment voor haar omdat we in een vrij complexe omgeving werken. Ze is daarnaast vrolijk en sociaal dus in alle opzichten een fijne aanwinst!’
Chronische rugpijn
Vanaf haar zevende heeft Esther chronische rugpijn. Artsen hebben nooit echt een duidelijke oorzaak kunnen vinden. Wel staat haar ruggengraat iets scheef. De dokters dachten dat ze er wel overheen zou groeien, dat is niet gebeurd. Ze kreeg veel fysiotherapie en training om spieren op te bouwen.
Participatiewet
De Participatiewet is per 1 januari 2015 ingegaan en vervangt de Wet werk en bijstand en delen van de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong. Doel van de wet is om mensen die kunnen werken, maar door hun beperking niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, aan een baan te helpen bij een reguliere werkgever. De afspraak in het sociaal akkoord is dat tot en met 2026 in totaal 125.000 zogenoemde garantiebanen gecreëerd worden. 100.000 door particuliere werkgevers tot en met 2025 en 25.000 door de overheid tot en met 2023. Om deze garantiebanen in te vullen zijn allerlei instrumenten beschikbaar, zoals detachering, loonkostensubsidie, jobcoaching, proefplaatsing, aanpassing van de werkplek. De participatieadviseurs informeren en adviseren werkgevers in de regio Rijnmond.
Redacteur: Lilian Suurmeijer