Chakib (‘Sjaak’ op de bouwplaats) en Sigmaro (‘Rasta’) zijn niet te onderscheiden van hun collega’s. Ze hebben veiligheidsschoenen, een knaloranje werkpak én een bijnaam – gewoon zoals het hoort. Wat je niet ziet, is hun verhaal. Een verhaal waaruit blijkt dat hun baan in de bouw, via de socialreturn-afspraak tussen BAM en de gemeente Rotterdam, best bijzonder is.
De een rolt moeiteloos door het leven, de ander met horten en stoten. Familie, de plaats waar je opgroeit, school, geld, beslissingen die je neemt – het heeft allemaal invloed. En zie maar eens aan het werk te komen als die invloed negatief is. Chakib kan erover meepraten: “Ik zit in de schuldsanering. Het gebeurt niet vaak dat mensen met grote schulden aan het werk gaan. Dat is gewoon te moeilijk. Want in je hoofd ben je alleen maar bezig met al je problemen. Er is geen plek over om aan werk te denken.” Toch is Chakib aan de slag. “Dankzij mijn werkcoach van de gemeente”, vertelt hij. “Hij bracht mij in contact met Patricia van GreenFox Social Return.”
Nuttig bezig zijn
Nu werkt Chakib op de bouwplaats van Onderwijs- en revalidatiecentrum De Hazelaar in Schiebroek, als bouwplaatsondersteuner en maker van veiligheidspasjes. “Ik vind het leuk werk. In de ochtend ben ik in de bouwkeet om pasjes te maken voor wie het terrein op moet, en ’s middags houd ik de bouwplaats netjes en help ik waar het nodig is. Mensen helpen vind ik fijn, dan voel ik me nuttig. Dat wil ik het liefst, nuttig bezig zijn. Geld is nodig, maar bezig zijn is nog belangrijker.”
Met veel plezier
Ook Sigmaro’s baan begon bij GreenFox: “Ik heb op mijn vorige werkplek een ongeluk gehad, waarbij mijn tanden zijn beschadigd. Toen we gedoe kregen over de schadevergoeding ben ik weggegaan. Maar het was niet makkelijk om nieuw werk vinden. Tot mijn dochter mijn cv op HalloWerk zette, toen werd ik gebeld door Patricia.” Nu werkt ook Sigmaro in Schiebroek als bouwplaatsondersteuner. “Het is vooral heel veel opruimwerk. Zorgen dat het netjes en veilig blijft. En af en toe kunnen we andere klusjes doen.”
Zwaar werk dus, waar je ook nog eens vroeg je bed voor uit moet. Sigmaro: “Maar dat is niet vervelend toch? En als ik heel moe ben, bel ik wel eens naar het werk dat ik niet kom. Ik ga niet liegen dat ik ziek ben, ik zeg eerlijk dat ik even moet uitrusten. De dag erna kom ik weer gewoon hard werken. Dan heb ik er ook echt weer zin in.”
Social return
Chakib en Sigmaro zijn in Schiebroek geplaatst door Patricia Wiering van GreenFox Social Return. “Wij zijn gespecialiseerd in medewerkers die aan de slag gaan via social return”, legt zij uit. Social return is een manier om werkgelegenheid te creëren voor mensen die moeite hebben om een nieuwe baan te vinden.
Patricia: “Voor dit bouwproject heeft de uitvoerder een socialreturn-afspraak met de gemeente Rotterdam. Samen met de gemeente kijk ik op het online platform HalloWerk of er geschikte kandidaten zijn en daarnaast zet ik de vacature uit bij de accountmanager. En als we mensen hebben gevonden, doen we er ook alles aan om ze hier te krijgen. Desnoods rij ik ze zelf naar het sollicitatiegesprek!”
De dienstverlening van GreenFox Social Return houdt niet op bij het sollicitatiegesprek. “Als kandidaten eenmaal de slag zijn, gaan ze samen met hun loopbaancoach op zoek naar een passende opleiding. Die verzorgen en betalen wij”, legt Patricia uit. “Dat vergroot hun kans op een vaste baan, dus zo geven we een duurzame invulling aan social return.”
In goede handen
Bahar Abis van de gemeente Rotterdam: “Jullie denken echt mee. Als het werk om 7 uur begint, maar een kandidaat er pas om 7.30 uur kan zijn vanwege de kinderen, is er altijd wel iets te regelen. Als ik iemand bij jullie voordraag, weet ik zeker dat diegene in goede handen is.” Patricia: “Maar ze moeten ook goed ontvangen worden op de werkplek. Dat verloopt hier heel soepel. André begeleidt onze mensen zoveel mogelijk.”
“Natuurlijk, dat is logisch”, vindt André Hartkoorn, bouwplaatsmanager voor BAM. “Weet je, mensen die via social return komen, hebben problemen waar jij en ik ons vaak niets bij voor kunnen stellen. Als ik die mensen kan helpen door met ze te praten als er iets niet lekker gaat, door af en toe eens gewoon naast ze te gaan zitten, dan doe ik dat graag. De meesten redden het wel met wat extra begeleiding. En soms zit er iemand bij die ik mee wil nemen naar een volgend project, of voordraag bij mijn werkgever voor een baan ergens. Dat is toch prachtig?”