Gemeenten bestellen nieuwe ondergrondse containers met inzet social return

6 oktober 2014

De gemeenten Goeree-Overflakkee en Rotterdam werken de komende drie jaar samen in de aanschaf en productie van nieuwe ondergrondse containers. Hierdoor wordt social return op een groter volume ingezet. Met social return wordt de inzet bedoeld van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor de gemeente Goeree-Overflakkee gaat het om een investering van € 0,8 miljoen voor de periode 2014–2017.

De gemeente Rotterdam koopt de containers voor Goeree-Overflakkee in vanuit een bestaand contract. Op 1 oktober 2014 bekrachtigden de gemeenten Rotterdam en Goeree-Overflakkee hun samenwerking.

Groter inkoopvolume
De gemeente Goeree-overflakkee investeert jaarlijks circa € 250.000,- in vervanging en uitbreiding van met name ondergrondse containers. Voor de komende drie jaar is niet gekozen voor een gebruikelijke aanbesteding, maar voor een samenwerking met Rotterdam. Zo kan optimaal gebruik worden gemaakt van social return. Door de samenwerking wordt een groter inkoopvolume bereikt en daarmee een hogere inzet van social return.

Social return
De gemeente Rotterdam ziet door het contract met de gemeente Goeree-Overflakkee nieuwe kansen voor de invulling van social return. De komende drie jaar kunnen door deze opdracht mensen ingezet worden. Het werk wordt uitgevoerd door Ferro-Fix. Hier worden de ondergrondse containers geproduceerd. Er werken 110 SW-medewerkers op detacheringsbasis. Een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking. Door alle (aanstaande) veranderingen in sociale werkvoorziening moeten meer SW-ers aan de slag buiten de beschutte werkomgeving. De samenwerking met Ferro-Fix laat zien dat dit succesvol mogelijk is.

Enthousiast over nieuwe manier van samenwerken
Alle betrokken partijen zijn enthousiast en verheugen zich op deze nieuwe manier van samenwerken. Wethouder Piet Koningswoud tekent het samenwerkingscontract namens het gemeentebestuur van de gemeente Goeree-Overflakkee. Namens de gemeente Rotterdam tekent de heer René van Wilgenburg, Programmamanager Coördinatiepunt Social Return.