Hard werken aan werk

19 december 2023

In maart 2022 kwam Victoria Slipchuk naar Nederland. En nu, nog geen twee jaar later, is ze hier aan het werk als psycholoog. Dat gaat niet vanzelf. Maar Victoria zet door: “Ik blijf leren!”

Victoria woonde in Oekraïne. “Vorig jaar bood een vriend in Nederland mij een veilige plek aan, weg van de oorlog. Ik heb die kans gegrepen en kwam terecht in Strijen. Ik vond het geweldig. Vriendelijke mensen, een mooie plek. Soms voelde het zelfs alsof het niet echt was. Ik was er snel op mijn gemak.”

Maar gewoon neerstrijken in Strijen en uit het raam staren, bleek niks voor Victoria: “Het was een gekke situatie natuurlijk. Je gaat er eerst van uit dat het tijdelijk is. Even weg, even bijkomen. Maar de oorlog duurt veel langer dan gedacht. In mijn land is het nergens veilig. Dus ik moest gaan nadenken over leven in Nederland.”

Diploma’s valideren

Bij een leven in Nederland hoort werken in Nederland. Victoria wilde aan de slag, liefst in haar eigen vak van psycholoog. Maar een Oekraïense psycholoog kan niet zomaar een praktijk beginnen in Nederland. “Ik moest mijn Oekraïense diploma’s laten valideren, zodat ze ook in Nederland geldig zijn. En met hulp van Rijnmond Werkt Door (nu Werkcentrum Rijnmond – red.) heb ik een cursus Schematherapie gevolgd; een methode die in Nederland veel gebruikt wordt. Dat helpt om hier aan het werk te komen!”

Er zijn veel verschillen tussen de mentale gezondheidszorg in Nederland en in Oekraïne. “In Nederland wordt veel meer gebruik gemaakt van vaste methodes en protocollen. Ik vind dat heel prettig werken. Het geeft je houvast en zorgt dat je niets over het hoofd ziet.”

Wereldwijd

Inmiddels werkt Victoria als psycholoog, via de stichting Opora. “In het programma Empatia help ik nu mensen uit Oekraïne die hier wonen. Dat gaat goed. Ik spreek hun taal en ken de achtergrond van hun problemen. Het is voor mij natuurlijk wel confronterend. Daarom heb ik zelf ook een psycholoog.”

Het is niet Victoria’s bedoeling om alleen landgenoten te blijven helpen. “Op dit moment kan het niet anders. Mijn Nederlands is nog niet goed genoeg om ook met Nederlanders aan het werk te gaan. Vooral de uitspraak is nog lastig. Maar ik blijf leren! Ik ben nu bezig om een stageplek te regelen, zodat ik ervaring op kan doen met de Nederlandse GGZ en de Nederlandse taal. Ik ben hard aan het werken aan werk.”

Wilt u, net als Victoria, als buitenlander aan de slag in Nederland? Of heeft u als werkgever een medewerker uit het buitenland die hulp nodig heeft? Neem dan contact op met Werkcentrum Rijnmond (voorheen Rijnmond werkt door) voor hulp of ondersteuning.