Volgens de Participatiewet moet de gemeente Rotterdam veertig garantiebanen per jaar invullen tot en met 2023. Hatice Tas heeft een garantiebaan bij Maatschappelijke Ontwikkeling, ze is administratief medewerker bij VraagWijzer Hoogvliet.
Vanaf september 2017 werkt Hatice bij VraagWijzer Hoogvliet. VraagWijzer is het gratis loket van de gemeente waar Rotterdammers terecht kunnen met bijvoorbeeld juridische vragen, vragen over gezondheid en zorg, maar ook vragen over geld of een ingewikkelde brief. Er zijn veertien VraagWijzers in Rotterdam. Hatice vertelt over haar werk als administratief medewerker: ‘Wij zorgen dat alle aanvragen die hier binnenkomen bij de juiste adviseur terechtkomen. We bellen ook mensen, bijvoorbeeld als hun vraag niet helemaal duidelijk is. We proberen dan de juiste informatie te krijgen zodat we hen goed kunnen helpen. Verder doen we ook bijvoorbeeld printwerk en houden we de administratie bij.’
Verrijking van het team
Hatice heeft het heel erg naar haar zin, vertelt ze: ‘Ik kan goed opschieten met mijn collega’s en ik vind het leuk om mensen te helpen. Het is fijn dat ik mijn werk in mijn eigen tempo kan doen. In verband met een ziekte heb ik een indicatie en moet ik stress vermijden. Dat gaat heel goed met deze baan; ik werk fulltime.’ Haar leidinggevende Sanae Ouchan, coördinator VraagWijzer: ‘Hatice werkt sinds september 2017 bij ons en ik ervaar haar aanwezigheid als een verrijking van ons team. Ik ben trots op wat zij doet. Ze heeft een duidelijk takenpakket en dat voert zij naar behoren uit. Ze is een fijne collega om mee samen te werken. Verder vind ik het belangrijk om mensen die een garantiebaan nodig hebben een werkplek te bieden.’
Op zoek naar passend werk
Vanaf 2013 werkt Hatice bij de gemeente Rotterdam. Ze werkte onder andere als receptioniste en gastvrouw bij het WerkgeversServicepunt Rijnmond en Maatschappelijke Ontwikkeling. Hatice: ‘Als gastvrouw serveer je ook koffie en thee. Maar ik kreeg last van trillende handen. De medicijnen die ik moet slikken werden aangepast en dit was een van de bijwerkingen. Dus ik kon dit werk helaas niet meer doen. Op advies van de bedrijfsarts ben ik toen met een jobcoach op zoek gegaan naar passend werk.’ Voordat ze bij VraagWijzer terechtkwam heeft Hatice het een paar maanden geprobeerd als facilitair medewerker bij Stadsbeheer, maar dat bleek niet zo geschikt. Hatice heeft een vaste aanstelling bij Werk en Inkomen en is gedetacheerd bij Maatschappelijke Ontwikkeling.
Participatiewet
De Participatiewet is per 1 januari 2015 ingegaan en vervangt de Wet werk en bijstand en delen van de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong. Doel van de wet is om mensen die kunnen werken, maar door hun beperking niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, aan een baan te helpen bij een reguliere werkgever. De afspraak in het sociaal akkoord is dat tot en met 2026 in totaal 125.000 zogenoemde garantiebanen gecreëerd worden. 100.000 door particuliere werkgevers tot en met 2025 en 25.000 door de overheid tot en met 2023. Om deze garantiebanen in te vullen zijn allerlei instrumenten beschikbaar, zoals detachering, loonkostensubsidie, jobcoaching, proefplaatsing, aanpassing van de werkplek. De participatieadviseurs informeren en adviseren werkgevers in de regio Rijnmond.
Redacteur: Lilian Suurmeijer