Het begint met een goeie bak koffie

12 juni 2024

Stroomopwaarts begeleidt inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam op hun weg naar werk. Zo hebben zij leerlijnen ontwikkeld om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden in verschillende vakgebieden. Voor de leerlijn Techniek is zelfs op locatie in Vlaardingen een loods ingericht als werkruimte. Daar is subsidie van RAP voor aangevraagd.

Bij Stroomopwaarts kun je alle kanten op; het participatiebedrijf biedt opleidingen in groen, logistiek en techniek. Maar je kunt er ook leren voor schoonmaker, assistent-barista of -callcentermedewerker. Ieder traject is maatwerk en de deelnemers kunnen op elk moment instromen. “In ongeveer drie maanden tijd leren ze de basisvaardigheden van een vak”, legt projectmanager Eric van der Westerlaken uit. “Na afloop krijgen ze een mbo-praktijkverklaring, wat een mooi opstapje naar een mbo-opleiding kan zijn. Want een hele opleiding is bij binnenkomst vaak nog te hoog gegrepen. De meesten hebben veel tegenslagen gehad in hun leven, en daardoor een lage dunk van zichzelf. Maar zo’n praktijkervaring is de eerste stap naar meer zelfvertrouwen; het bewijs dat ze wél wat kunnen.”

Handige handjes

Met een praktijkverklaring op zak kunnen de deelnemers direct aan de slag. Werkgevers zitten te springen om handige handjes. “Niet dat we ze meteen uit het oog verliezen hoor”, zegt Eric. “We bieden ook nog een stukje nazorg. Maar uiteindelijk is het aan de werkgevers om te zorgen dat hun medewerkers zich verder ontwikkelen, passend bij de behoefte van het bedrijf.”

Praktijk aan huis

De praktijkwerkplaats voor techniek en energietransitie is een pilot die Stroomopwaarts met subsidiegelden, waaronder RAP, heeft kunnen realiseren. Eric: “Anders was het niet mogelijk geweest. We hebben een dak laten maken, zonnepanelen aangeschaft, installatie- en elektrotechniek aangelegd en laadpalen geplaatst. En er is een buitenruimte waar bestrating kan worden aangelegd om laadpalen te plaatsen.”

Het voordeel van een werkplaats op het terrein van Stroomopwaarts is dat iemand bij binnenkomst meteen een beeld krijgt van de leerlijn. “Dat werkt goed. Vanaf dat moment kan het werkleertraject snel worden opgestart. En als een praktijkopleider merkt dat er problemen zijn, wordt dat ook meteen aangepakt. Heeft een deelnemer bijvoorbeeld schulden? Dan komt schuldhulpverlening erbij. Het is een geïntegreerde aanpak met korte lijnen, precies wat onze deelnemers nodig hebben.”

100 deelnemers

Voor de leerlijn Techniek werkt Stroomopwaarts samen met De Beroepentuin. Zij hebben veel ervaring in de regio en een groot netwerk van werkgevers. “Ons doel is om dit jaar 100 mensen op te leiden. De teller staat nu op 40. Van die 100 verwacht De Beroepentuin in ieder geval 75 mensen bij een opdrachtgever te kunnen plaatsen.”

Het komt ook voor dat iemand nog niet geschikt is om een leerlijn te volgen. “Dat merken we vanzelf tijdens het oriëntatiegesprek. Een gesprek, met een goeie bak koffie van onze in-house coffeebar SOCOCO, daar beginnen we altijd mee. Want we vinden het belangrijk dat de deelnemers zich vertrouwd en welkom voelen. Daarna gaan we samen op zoek naar een passend traject. Dat kan een leerlijn of een voortraject zijn. En als zelfs dat een stapje te ver is kunnen we beschut werk aanbieden, in een beschermde werkomgeving met veel begeleiding.”

Loonkostensubsidie

In het voortraject wordt ook meteen duidelijk of iemand de loonwaarde kan halen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een lager werktempo, vraagt Stroomopwaarts direct een indicatie Banenafspraak aan. Daarmee kan een toekomstig werkgever loonkostensubsidie aanvragen voor het deel dat de werknemer niet productief is. “Voor een werkgever prettig om te weten dat ze iemand met een indicatie aannemen. Maar nog belangrijker: we voorkomen een teleurstelling bij de werknemer, omdat de werkgever al op de hoogte is.”

En zo blijft Stroomopwaarts zich inzetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Eric: “Omdat iedereen die kans verdient. En omdat de maatschappij ze keihard nodig heeft.”

Bent u ondernemer en op zoek naar personeel? WSP Rijnmond helpt u graag.

Op zoek naar personeel of wilt u werk uitbesteden in de Waterweg-regio? Kijk dan eens op stroomopwaarts.nl/zakelijk