“Het gaat mij om de voldoening”

4 januari 2021

Salem werkt bij Aafje Hulpthuis en heeft negen klanten waar hij wekelijks langsgaat voor thuiszorg. Dat bevalt hem goed. De geboren Syriër spreekt zelfs van ‘een tweede kans’ sinds hij in Nederland woont. “Het eerste jaar bracht ik door in een AZC, maar sinds vier jaar woon ik in Poortugaal. Ik ben alleen gevlucht naar Nederland. Mijn moeder en oudste broer zijn na mij gevlucht naar Australië. Mijn andere broer is gevlucht naar Amerika. We hebben altijd contact gehouden, maar we hebben elkaar niet meer gezien.”

Verzekeringsagent
In zijn geboorteland was Salem verzekeringsagent, bij het familiebedrijf van zijn vader. “Dit heb ik tien jaar gedaan. Na het overlijden van mijn vader hebben mijn broers en ik het bedrijf overgenomen.” Eenmaal in Nederland werkte Salem vrijwillig als paprikaplukker, maar dat hield op. “Ik kon toen via de gemeente een opleiding volgen in de zorg en heb zes maanden vrijwilligerswerk gedaan bij een verzorgingstehuis voor ouderen. Hij hielp mee eten te serveren aan de bewoners en hield hen gezelschap. Maar omdat mijn Nederlands nog niet goed genoeg was, kon ik dit niet blijven doen.”

Voldoening
Toch wilde Salem graag door in de zorg. “Het gaat mij niet om het geld, maar om de voldoening omdat je mensen helpt. En nu heb ik een tweede kans gekregen via Aafje. Ik volg een werken en leren-traject in de thuiszorg. Eind september was mijn eerste werkweek en dat was best spannend. Ik was ook zenuwachtig toen ik bij mijn eerste klant aanbelde. Maar het ging heel goed.”

Aafje en BAR
Nadiah, accountmanager van het Werkgeversservicepunt Barendrecht, Abrandswaard en Ridderkerk (WSP BAR- gemeenten): “Aafje heeft een social return verplichting bij de BAR. Ik heb vanuit het WSP het leer-werk-traject opgepakt met Aafje en heb met de klantmanagers kandidaten geselecteerd, waaronder Salem. Hij kwam bij mij en de opleidingscoördinator Ingrid van Aafje op gesprek. Ingrid geeft aan: “Wij vonden hem geschikt en hebben hem gelijk aangemeld voor de opleiding. Naast vier dagen werk gaat Salem één dag in de week naar school. Hij heeft een jaarcontract van minimaal zestien uur in de week.”

20201103-195407-min (1)

Alle drie
Bets, SROI-coördinator BAR-organisatie, vult aan: “Dit is een eerste gezamenlijk contract met Aafje en de drie BAR-gemeenten voor huishoudelijke hulp. En heel mooi; er zijn vanuit alle drie de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk daarom ook kandidaten aangeleverd voor dit project.” Eind september ging het BBL-traject van start.

Hogerop
Ambities heeft Salem zeker: “Ik wil blijven werken én leren, en mezelf zo ontwikkelen. In de toekomst wil ik graag de BBL-opleiding Helpende zorg niveau twee en drie behalen. Uiteindelijk is mijn doel om hogerop in dit vak te komen, zodat ik oudere mensen de zorg kan bieden in een verzorgingstehuis.”

 8-augustus-salem-1 (1)