“Het gaat mij om de voldoening”

4 januari 2021

Salem werkt bij thuiszorgorganisatie Aafje. Hij heeft negen klanten waar hij wekelijks langsgaat voor thuiszorg. Dat bevalt hem goed. De geboren Syriër spreekt van ‘een tweede kans’ sinds hij in Nederland woont.

“Het eerste jaar bracht ik door in een AZC, maar sinds vier jaar woon ik in Poortugaal. Ik ben in mijn eentje gevlucht naar Nederland. Mijn moeder en oudste broer zijn na mij gevlucht naar Australië. Mijn andere broer is gevlucht naar Amerika. We hebben altijd contact gehouden, maar we hebben elkaar niet meer gezien.”

Verzekeringsagent

In zijn geboorteland was Salem verzekeringsagent, bij het familiebedrijf van zijn vader. “Dat heb ik tien jaar gedaan. Na het overlijden van mijn vader hebben mijn broers en ik het bedrijf overgenomen.” Eenmaal in Nederland werkte Salem vrijwillig als paprikaplukker, maar dat hield op. “Ik kon toen via de gemeente een opleiding volgen in de zorg en heb zes maanden vrijwilligerswerk gedaan bij een verzorgingstehuis voor ouderen.” Hij hielp mee met eten serveren aan de bewoners en hield hen gezelschap. “Maar omdat mijn Nederlands nog niet goed genoeg was, kon ik dit niet blijven doen.”

Voldoening

Toch wilde Salem graag door in de zorg. “Het gaat mij niet om het geld, maar om de voldoening omdat je mensen helpt. En nu heb ik een tweede kans gekregen via Aafje. Ik volg een leerwerktraject in de thuiszorg. Eind september was mijn eerste werkweek en dat was best spannend. Ik was ook zenuwachtig toen ik bij mijn eerste klant aanbelde. Gelukkig ging het heel goed.”

Aafje en BAR

Nadiah, accountmanager van het Werkgeversservicepunt Barendrecht, Abrandswaard en Ridderkerk (WSP BAR- gemeenten): “Aafje heeft een social return verplichting bij BAR. Ik heb vanuit WSP het leerwerktraject opgepakt met Aafje en heb met de klantmanagers kandidaten geselecteerd, waaronder Salem. Hij kwam bij mij en de opleidingscoördinator Ingrid van Aafje op gesprek”. Ingrid geeft aan: “Wij vonden hem geschikt en hebben hem gelijk aangemeld voor de opleiding. Naast vier dagen werk gaat Salem één dag in de week naar school. Hij heeft een jaarcontract van minimaal zestien uur in de week.”

20201103-195407-min (1)

Bets, SROI-coördinator BAR-organisatie, vult aan: “Dit is een eerste gezamenlijk contract met Aafje en de drie BAR-gemeenten voor huishoudelijke hulp. En heel mooi; er zijn vanuit alle drie de gemeenten kandidaten aangeleverd voor dit project.” Eind september ging het BBL-traject van start.

Hogerop

Ambities heeft Salem zeker: “Ik wil blijven werken én leren en mezelf zo ontwikkelen. In de toekomst wil ik graag de BBL-opleiding Helpende zorg niveau twee en drie behalen. Uiteindelijk is mijn doel om hogerop in dit vak te komen, zodat ik zorg aan oudere mensen in een verzorgingstehuis kan bieden.”

 8-augustus-salem-1 (1)