‘Het RAP helpt ons versnellen’

27 maart 2024

Hilal Makhoukhi, eigenaar van CurrentWerkt, is als ondernemer met een sociaal hart een oude bekende van WSP Rijnmond. Met behulp van het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP) heeft hij een programma opgezet om nóg meer Rotterdammers aan het werk te helpen. In april gaan de eerste deelnemers aan de slag.

Wie een goed idee heeft om talenten aan het werk te krijgen en te houden, kan een beroep doen op het RAP. Het fonds draagt als mede-investeerder graag een steentje bij aan het uitvoeren van arbeidsmarktprojecten. “Mensen helpen om aan het werk te komen doen we sowieso”, vertelt Hilal. “Dat is de basis van ons bedrijf! De bijdrage van het RAP helpt ons om te versnellen.”

Opvangen en op gang helpen

CurrentWerkt werkt al sinds de oprichting met ex-gedetineerden. Mensen die graag aan de slag willen, en heel waardevol zijn voor bedrijven, maar wel even op gang moeten worden geholpen. Hilal: “Wij zijn erop ingericht om deze mensen eerst op te vangen in ons bedrijf. Je hoeft je niet meteen op dag 1 bij een opdrachtgever te melden maar mag bijvoorbeeld eerst weer een werkritme opbouwen.”

Met RAP aan de slag gaat CurrentWerkt nog een stap verder. “We maken onze doelgroep groter en richten ons meer op jongeren. Dus we werken niet alleen met ex-gedetineerden maar ook met drop-outs oftewel schoolverlaters. En we richten ons nu ook op spookjongeren. Dat zijn jongens uit de wijk die geen vast woonadres hebben.”

Oplossingen vinden

De jongeren krijgen een inwerkperiode van een paar maanden. Dan gaan ze in een van de bedrijfsloodsen van CurrentWerkt aan de slag. Ze demonteren bijvoorbeeld oude computers. “Maar ze werken ook aan hun sociale skills. En we bespreken problemen die in de weg kunnen staan om weer aan het werk te gaan”, legt Hilal uit. “Schulden bijvoorbeeld, of geen vervoer om naar een klus te gaan. Daar vinden we een oplossing voor.”

Na een maand of twee, drie zijn de medewerkers klaar om naar een opdracht te gaan. “En het bijzondere hier is dat deze jongens bij mij in dienst komen. Dus het is niet wat je vaak ziet: ‘Klus voorbij en ik bel je nog wel’. Dat werkt niet voor deze doelgroep. Als ze thuis op de bank gaan zitten, zijn ze hun werkritme kwijt. Dan vallen ze misschien weer terug in hun oude gedrag. Dus wie even niet bij een opdrachtgever werkt, komt gewoon weer naar de loods. Zo blijven ze lekker bezig.”

Geen vrijwilligerswerk

De aanpak van CurrentWerkt klinkt sociaal. “Maar ik ben natuurlijk ook ondernemer”, lacht Hilal. “En je mag gerust van me weten dat het bedrijf er ook van kan bestaan. Wij werken veel in de energietransitie bijvoorbeeld, een sector met veel werk en te weinig mensen. Door met deze doelgroepen aan de slag te gaan, boren we een nieuwe arbeidsmarkt aan.”

Bent u ook een ondernemer met een sociaal hart en een goed idee? Misschien kan het RAP een steentje bijdragen. Lees verder op https://wsprijnmond.nl/rijnmonds-arbeidsmarkt-perspectieffonds/