‘Het voelt zó goed om weer mee te doen!’

8 december 2022

Als regiomanager in de horeca met coronasluitingen te maken krijgen en óók nog eens chronisch ziek blijken te zijn. Door deze samenloop van omstandigheden kwam Marielle Weggeman thuis te zitten. En laat dat nou echt helemaal niks voor haar zijn. Met een beetje hulp vocht deze 1250e aanmelder van Rijnmond Werkt Door zich terug in het werkende leven.

Mariëlle bleek een paar jaar geleden zodanig ziek dat ze haar oorspronkelijke beroep niet meer kon uitoefenen. “Ik heb fibromyalgie, een spierziekte. Dan zit je, na 25 jaar keihard werken in de horeca, ineens thuis met een uitkering. En begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat er in Nederland uitkeringen zijn, maar thuiszitten is echt helemaal niks voor mij. Dus ben ik eens hard na gaan denken.”

Omdat de ziekte veel pijn veroorzaakt aan je spieren en bindweefsel, zat werken in de horeca er niet meer in. Maar een deel van haar werk was misschien nog wel op te pakken. “Ik vond het als manager altijd erg leuk om talenten te begeleiden, om mensen te helpen een volgende stap in hun loopbaan te zetten. Er zijn veel mensen die zonder enige begeleiding op een leidinggevende plek terechtkomen en het moeilijk hebben. Terwijl het zo’n mooie functie kan zijn.”

Eigen baas

Mariëlle volgde een opleiding tot coach. “En eigenlijk wilde ik, om het pakket compleet te maken, ook een opleiding tot trainer volgen.” Tot nu toe had ze alles zelf geregeld en gefinancierd, maar nóg een opleiding liep wel erg in de papieren. Mariëlle raakte in gesprek met iemand van UWV, die haar vertelde over een vergoeding waar ze voor in aanmerking kwam. Zo meldde ze zich, als 1250e client, aan bij Rijnmond Werkt Door (het regionaal mobiliteitsteam van Rijnmond). “Nu ben ik officieel coach en trainer en heb ik mijn eigen bedrijf.”

Inmiddels heeft Mariëlle de eerste betaalde opdrachten binnen. “Omdat ik eigen baas ben, kan ik mijn energie in principe goed verdelen. Een dag werken, een dag rusten, dat is het perfecte ritme. Ik moet wel opletten dat ik in mijn enthousiasme niet teveel werk tegelijk aanneem, want ik ben natuurlijk nog steeds ziek. Maar het voelt zo goed om weer mee te doen!”

Wegwijzer

Hoewel ze zelf al veel geregeld had, is Mariëlle blij met de hulp van Rijnmond Werkt Door. “Het is fijn dat je ergens terecht kan. Als je je werk kwijtraakt, kom je terecht in een wereld vol regelingen die je niet kent. Alle hulp is dan welkom. Bij Rijnmond Werkt Door kunnen ze je de weg wijzen als je dreigt te verdwalen. En was er iemand die met me naar de mogelijkheden keek en geloofde in mijn verhaal.”

Regionaal Werkcentrum

Het is de verwachting dat Rijnmond Werkt Door op termijn opgaat in het nieuw te vormen Regionaal Werkcentrum (RWC). Het RWC wordt een herkenbare en laagdrempelige plaats waar werkzoekenden en werkgevers (digitaal en fysiek) terecht kunnen met al hun vragen over de arbeidsmarkt. Ook voor loopbaanadvies, om-, her- en bijscholing en van-werk-naar-werk dienstverlening kunnen mensen straks bij het RWC terecht. Om werkzoekenden, werkenden en schoolverlaters effectiever en slimmer te kunnen helpen, koppelen alle samenwerkende arbeidsmarktpartners binnen het RWC hun dienstverlening aan elkaar. Daarbij geldt het “no wrong door” principe: mensen met een vraag over leren en werken worden altijd geholpen en krijgen passende ondersteuning van een van de partijen.