Hoge slagingspercentages bij ZPITS

9 september 2021

ZPITS biedt opleidingstrajecten aan voor mensen die nét wat meer aandacht nodig hebben. Met een diploma op zak begeleidt het bedrijf ze vervolgens zoveel mogelijk naar een passende baan. Zo is Zippora Porcelijn, eigenaar van ZPITS, al twaalf jaar een belangrijke schakel tussen potentiële medewerkers en bedrijven in de regio Rijnmond.  

In samenwerking met de gemeente en UWV, verzorgt ZPITS verschillende trainingen en opleidingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met name de twee- en vijfdaagse VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers), heftruck en reachtruckopleidingen zijn populair. “Ons slagingspercentage is hoog”, vertelt Zippora. “Dat komt omdat onze trainingen en opleidingen goed zijn afgestemd op de capaciteiten van de kandidaten.”

Het is belangrijk dat iedereen zich ontspannen voelt. “Dat bereiken we door goed te luisteren en mensen de aandacht te geven die ze nodig hebben”, legt Zippora uit. “Wij begrijpen dat het lastig is om een opleiding te volgen als je een taalachterstand hebt. De lessen zijn daarop ingericht. Zo werken we bijvoorbeeld veel met plaatjes en filmpjes.”

Mentaliteit belangrijker dan achtergrond

Over het algemeen willen de leerlingen er alles aan doen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Die motivatie helpt enorm. Achtergrond en opleiding zijn minder belangrijk. Zippora: “Dat zijn de mensen die alle lessen volgen en netjes op tijd komen. Voor hen doe ik graag een stapje extra.” Nadat ze hun diploma hebben gehaald, brengt Zippora ze in contact met een vervolgopleider of een passende werkgever. Regelmatig leidt dat tot een baan als brandwacht of verkeersregelaar.

Onlangs kwam Zippora in contact met een dame die een bewogen periode achter de rug had. Vanuit de bijstand volgde ze een VCA-opleiding bij ZPITS en kreeg een baan als verkeersregelaar bij een vaccinatiestraat. Inmiddels is ze daar werkzaam als gastvrouw. “Ze geniet van haar baan en de mensen om zich heen. Dan is voor mij de missie geslaagd. Op dat soort momenten weet ik waar ik het voor doe.”

Soms is er sprake van een valse start. Zippora vertelt over een jonge jongen die maar liefst zes keer niet kwam opdagen. Zippora: “Op een dag verscheen hij en volgde de hele opleiding.” Via een andere opleidingsinstantie heeft hij zijn diploma voor brandwacht gehaald en nu heeft hij een baan. “Zijn mentaliteit is volledig omgeslagen. Af en toe houdt hij mij nog op de hoogte van zijn ontwikkelingen.”

Transparante samenwerking

Het aantal kandidaten is de afgelopen jaren behoorlijk teruggelopen. De arbeidsmarkt is aan het veranderen; er is veel aanbod in banen. Niet iedereen staat open voor omscholing naar één van de vakgebieden die ZPITS aanbiedt. De transparante samenwerking met WSP Rijnmond is, ook in deze rustige tijd, erg waardevol. “Ons contact is intensief”, zegt Zippora. Het komt weleens voor dat een kandidaat niet komt opdagen of herhaaldelijk te laat komt. “Dan schakel ik direct met een van de klantmanagers van WSP Rijnmond. Zij gaan er vervolgens actief mee aan de slag. Succesmomenten, bijvoorbeeld wanneer een kandidaat is geslaagd, delen we ook altijd met elkaar.”

Naast WSP Rijnmond werkt ZPITS met nog een aantal partijen samen, zoals het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam. Hier kunnen jongeren tot 26 jaar terecht die wat extra begeleiding nodig hebben. Rijnmond-Bouw is ook een gewaardeerde samenwerkingspartner van ZPITS. Zippora: “Wij zetten mensen door als we denken dat ze geschikt zijn voor een opleiding bij Rijnmond Bouw, en andersom gebeurt dat ook.”