“Ik ben echt trots op de mama’s”

22 april 2024

Veilig en comfortabel van A naar B terwijl je positief bijdraagt aan de maatschappij? Huur dan Mama Taxi in om je medewerkers te vervoeren. De professionele chauffeurs stonden in een vorig leven aan de zijlijn zonder werk. Oprichter Zizi Fernandes: “Als je deze krachtige vrouwen bezig ziet, kan je je dat niet meer voorstellen.”

In 2016 gooide Zizi Fernandes het roer om. Een wedstrijd ter ere van Zuid-Afrika daagde haar uit om een bijzonder businessplan te schrijven. Dat kwam goed uit, want zo’n plan had ze al jaren in haar hoofd. “Met Mama Taxi wilde ik een bedrijf starten waarmee ik vrouwen die aan de zijlijn van onze maatschappij staan op een waardige manier kon stimuleren om aan het werk te gaan”, legt Zizi uit. “De naam Mama Taxi is een eerbetoon aan mijn oma, de krachtigste vrouw die ik ken. Van haar heb ik geleerd dat je als vrouw voor jezelf moet kunnen zorgen. En die kans wil ik de vrouwen bij Mama Taxi ook bieden.”

Kennis en talent

Zizi wil vrouwen stimuleren, maar ze moeten ook zelf iets meebrengen. “Je kan veel leren maar om een goede chauffeur te zijn, moet je ook een beetje talent hebben. Je moet van auto’s en autorijden houden. En als je heel verlegen bent, kan het een uitdaging worden. Je hoeft echt niet met elke klant de hele rit te praten, maar je moet ook niet met je mond vol tanden staan als iemand je een vraag stelt. En het is belangrijk dat je gastvrij bent. Eigenlijk ben je als chauffeuse bij Mama Taxi een gastvrouw die toevallig rijdt.”

Strijders

Mama’s die van nature een beetje flair hebben, gastvrij zijn en minstens 3 jaar een rijbewijs bezitten, zijn van harte welkom bij Mama Taxi. “Die vrouwen mogen onze opleiding in. Want je kan niet zomaar beginnen. Er gaat nog een heel traject aan vooraf. Deze vrouwen zijn echt strijders hoor.” De Mama’s in opleiding krijgen onder meer een rijtest,  een hospitality training, een opleiding om te leren rijden met de elektrische wagens van het bedrijf én ze gaan op voor een officieel chauffeursexamen van het CBR. “Dat is pittig, zelfs als je al goed kan rijden. Niet dat het onmogelijk is, maar weinig Mama’s slagen in 1 keer. Als je voor dit examen slaagt, kan je ook echt zonder twijfel achter het stuur kruipen.”

Heel Nederland door

Met een baan als professioneel chauffeur beginnen de Mama’s aan een nieuw leven. “Zo ervaren ze dat echt. Het is natuurlijk ook een heel verschil. Het ene moment zit je thuis op de bank met een uitkering. En het volgende moment rij je heel Nederland door, en soms zelfs in België of Duitsland, met directeuren van grote bedrijven. Je verdient je eigen geld en geeft het goede voorbeeld aan je kinderen. Dat geeft je zelfvertrouwen een enorme boost! Als je deze krachtige vrouwen bezig ziet, kan je je niet meer voorstellen dat ze ooit langdurig zonder werk zaten. Ik zie ze groeien. En dat is voor mij het mooiste dat er is.”

Geschenk uit de hemel

Mama Taxi is een echt bedrijf, met echte banen en echte zorgen. “Vooral in coronatijd hebben we het, zoals veel bedrijven, zwaar gehad. En nog steeds is het puzzelen hoor. Er zijn veel bedrijven die Mama Taxi een prachtig initiatief vinden, maar veel minder bedrijven zetten onze sevice ook echt structureel in. Dat is een uitdaging, want de opleidingen voor de Mama’s zijn kostbaar. Mama Taxi heeft nu een personeelstekort maar eigenlijk niet de middelen om weer nieuwe chauffeurs op te leiden. Daarom was de bijdrage van het RAP een geschenk uit de hemel. Daar kunnen we opleidingen mee financieren en zo kunnen we nog meer vrouwen duurzaam aan het werk helpen. Daar doen we het allemaal voor.”

Bent u ook een ondernemer met een sociaal hart en een goed idee? Misschien kan het RAP een steentje bijdragen. Lees verder op https://wsprijnmond.nl/rijnmonds-arbeidsmarkt-perspectieffonds/