“Ik ben WEAR, op ieder moment van de dag”

17 augustus 2022

WEAR geeft sneakers een tweede leven. Het idee ontstond in 2020, vanuit de behoefte aan schone sneakers van oprichters Pim Roggeveen en Lorenzo van Galen. Ze schreven een plan en kregen veel positieve reacties uit hun netwerk. Na een testperiode bij vrienden en familie, begonnen ze een pop-up shop voor het grote publiek. Inmiddels draait de winkel op volle toeren. Met Romario Bernadine als verkoopmedewerker. Of eigenlijk als boegbeeld van WEAR.

De markt van tweedehands sneakers blijkt populair. “We kopen ze per kilo op, waarna ze naar onze productielocatie in Rotterdam Zuid worden verscheept”, legt Pim uit. “De sneakers die door de WEAR-sortering komen, worden daar schoongemaakt voor verkoop in de winkel. En straks ook online.” Je loopt hier niet zomaar een winkel binnen, deze zaak heeft een verhaal. Koop je een paar tweedehands sneakers? Dan krijg je er een prachtige doos bij, alleen daarom zou je nog een keer terugkomen. Je bent ook welkom als je je sneakers wilt doneren.

Meteen positief

Nadat het contract van Romario niet werd verlengd bij de gemeente Rotterdam, besloot hij eerst even van een korte vakantie te genieten. Het werd een paar maanden, totdat hij een appje kreeg van zijn jobcoach Laurens de Jong van WSP Rijnmond. Hij schreef: “We gaan weer aan de bak. Ik wil je graag voorstellen aan twee enthousiaste heren die aan een mooi concept werken.” Romario kreeg informatie en bekeek hun vlogs. “Ze waren lekker rauw en puur, soms wat ongefilterd”, vertelt Romario. “Ik werd meteen enthousiast, nog voordat ik ze had ontmoet. Het voelde zó goed, dat ik eigenlijk vóór het sollicitatiegesprek al was aangenomen. Ik wist het gewoon.”

Ooit is Romario aan een opleiding in de detailhandel begonnen, maar hij deed er niks mee. Nu hij bij WEAR werkt, weet hij waarom hij destijds voor die branche koos. Dat WEAR circulair, duurzaam en maatschappelijk betrokken is, maakt het nog aantrekkelijker voor Romario. Toch is de klik belangrijker. “Pim en Lorenzo zijn topondernemers, omdat ze doen wat ze zeggen. Ideeën worden uitgewerkt en het personeel mag meedenken. Maar ook door de manier waarop ze ons helpen en in de schijnwerpers zetten. Ik heb een bewogen jeugd gehad, en maakte keuzes die niet altijd even handig waren. Het is lastig om daarover te praten, maar hier oordelen ze niet op basis van je verleden. Bij WEAR krijgt iedereen een kans. Ik ben de wortel en we gaan de boom planten.”

Iedere dag een feestje

Een baan betekent voor Romario zoveel meer dan de rekeningen te kunnen betalen. Het gaat om impact maken. Hij gaat voor de langere termijn en wil zich kunnen ontwikkelen. “Ik heb liever geen werk dan een baan waar ik mezelf in de weg loop. Als ik me niet lekker voel, ga ik excuses bedenken om niet te komen.” Bij WEAR is dat nog nooit gebeurd. Samen met collega’s zorgt Romario ervoor dat de winkel netjes en uitnodigend blijft. “We trekken de wand met sneakers recht, veteren ze netjes en verversen de prijskaartjes, we stoppen er proppen in en waar nodig nieuwe zooltjes. En de shoemaster ontfermt zich over de cleaninghoek.”

Het gezicht van WEAR

In het begin maakte Romario ook sneakers schoon, maar nu is hij verkoopmedewerker. ”Hij is veel meer dan hij denkt, hij is hét gezicht van WEAR”, zegt Pim lachend. “Mensen herkennen hem op straat en in winkels in de buurt, hij fikst overal korting. En hij heeft een rap geschreven over WEAR!”

Romario is niet gewend om complimenten te krijgen. Daarom was hij altijd op zoek naar erkenning. “Hier krijg ik dat volop. In deze winkel met tweedehands sneakers hoor ik thuis. Best bijzonder, want waar ik vandaan kom is het helemaal niet gewoon om tweedehands spullen te kopen. Dus naast zoveel oude gewoontes, heb ik ook nog eens een culturele barrière doorbroken.”