“Ik doe weer mee in de maatschappij”

22 juni 2021

Met veel plezier werkt Simone als horecamedewerker bij Hello Carwash. Ze heeft leuk werk én contact met mensen. Dat geeft haar zelfvertrouwen. “Ik dacht altijd: wie gaat mij aannemen?”

Simone werkt sinds augustus 2020 bij Hello Carwash, waar ze met hulp van onder andere de gemeente Capelle aan de IJssel is gekomen. Op zaterdag en zondag werkt ze vier uur per dag en helpt ze mee in de kantine met koffie zetten, ijsjes scheppen, tosti’s maken, schoonmaken en de kassa bedienen. “Ik heb een chronisch ziekte en een angststoornis”, vertelt Simone. “Daarom is het lastig voor mij om te solliciteren. Ik heb daarom de gemeente Capelle aan de IJssel gevraagd of zij mij konden helpen. Ik wilde al heel lang werken, maar dacht altijd: wie gaat mij aannemen zonder aanpassingen op de werkvloer?”

De gemeente twijfelde geen moment en arbeidsmakelaar Joël begeleidde Simone. “Samen keken we wat ik leuk vind qua werk en waar mijn interesses lagen. Ik wilde graag met mensen werken, juist om mijn angsten te overwinnen. We kwamen bij Hello Carwash terecht. Joël ging mee naar de sollicitatie en zorgde voor goede begeleiding. Daardoor ben ik aangenomen.”

 “Sinds ik hier werk heb ik meer zelfvertrouwen en durf ik in contact te komen met mensen”

Investering

Robin is HR-manager van Hello Carwash en vervolgt: “Joël nam contact met ons op voor een social return regeling. We spraken over de invulling en wat onze regeling was. Ook wilde Joël graag een aantal kandidaten voorstellen. Met hen hebben we gesprekken gevoerd en gekeken of er een klik was. Nu hebben we twee reguliere mensen in dienst en een in een Garantiebaan, oftewel via de Wet-Banenafspraak. We zijn ontzettend blij met deze regeling. We investeren in mensen en die lijn willen we zeker doorzetten.”

De functie van Simone is voor haar gecreëerd. Robin: “We hebben gekeken hoe ze goed kan functioneren en tot haar recht komt. Zo werkt ze in het weekend, als het drukker is, op de horeca-afdeling. En staat ze er rond lunchtijd met een extra collega. Zo halen we de druk eraf en geven we haar zekerheid, omdat er altijd een collega bij is.”

Deelnemen

De HR-manager ziet ook een verbeterpunt in de social return regeling. “De begeleiding vanuit de gemeente kan beter. Niet zozeer richting de persoon, maar op administratief gebied. Je krijgt heel veel informatie en documenten die je moet invullen en eisen waaraan je moet voldoen. Dat kan duidelijker en makkelijker. Maar al met al ben ik eigenlijk erg positief verrast. Ik heb veel contact gehad met Joël en we hebben nog meer mensen aan werk kunnen helpen.”

Ook Simone is positief: “Sinds ik hier werk heb ik meer zelfvertrouwen en durf ik in contact te komen met mensen. Ik wilde altijd heel graag werken. Het hoort bij volwassen worden. En die kans heb ik nu gekregen. Ik doe weer mee in de maatschappij, ik kan niet beschrijven hoe fijn dat is.”