“Het voelt alsof ik bij iemand op de koffie kom!”

14 december 2020

Joke is geen onbekende in het vak; ze doet dit werk al 27 jaar. “Ik ben er toevallig ingerold via het voormalige arbeidsbureau, omdat ik niet goed wist welk beroep ik wilde beoefenen. Ze raadden me aan iets in de zorg te doen. In eerste instantie leek het een brug te ver, maar ik kreeg de kans om vier maanden lang een basiscursus te volgen. Mijn interesse bleek groter te zijn dan ik dacht en ik wilde graag doorgaan. Na de cursus koos ik voor bejaardenzorg.”

Koekje erbij

Joke deed ervaring op bij thuiszorgorganisaties en werkt sinds februari 2020 bij startupbedrijf Concentrix. Daar heeft ze dertien cliënten bij wie ze iedere week langsgaat. Wat Joke het allermooist aan dit werk vindt, is dat ze een band opbouwt met haar cliënten. “Ze zijn zo blij als ik kom. Ik heb het gevoel dat ik bij iemand op de koffie kom. Met een lach op hun gezicht doen ze de deur open en vragen of ik koffie wil met een koekje erbij. Ik vind het belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben. Soms maak ik wel eens mee dat iemand er niet meer is. Dat vind ik het moeilijke van het vak, je bouwt toch een band op met elkaar. Een tijdje geleden werd één van mijn cliënten opgenomen in een verpleeghuis. Ik heb haar sindsdien niet meer gezien. Dat vond ik jammer.”

Helpende 2+

De dagelijkse taken van Joke variëren van wassen en aankleden tot het verzorgen van ontbijt. Eerder voerde ze ook verpleegtechnische handelingen uit. “Dat mocht toen nog met mijn diploma ‘helpende en verzorgende’, totdat de regering besloot dat er andere diploma’s nodig zijn om die taken uit te voeren. Ik werd teruggezet naar helpende. Vervolgens heb ik geprobeerd om de opleiding voor verzorgende IG te volgen, maar dat was voor mij helaas een te hoog gegrepen.”

20201020-211415-min (1)

Positief 

Joyce is directeur van thuiszorgorganisatie Concentrix: “Ik ben trots op mijn team dat uit acht werknemers bestaat. Bij het samenstellen van mijn team heb ik naar verschillende manieren gekeken om aan personeel te komen. Zo ben ik ook bij de gemeente Nissewaard terecht gekomen. Die samenwerking is heel positief. Twee van mijn medewerkers vallen onder de social returnregeling. Mijn streven is om dit uit te breiden. Ik raad de social returnregeling ook aan bij andere werkgevers. Neem die stap, je krijgt gemotiveerde werknemers die bijdragen aan een leuk team.”

Warm bad

Joke: “Ik heb het erg naar mijn zin bij Concentrix omdat het een klein bedrijf is. En het klikt goed met Joyce. Het voelde gelijk als een warm bad, dat helpt mij om mijn werk goed te kunnen doen.”

9-september-min-2 (1)