“Ik heb het gevoel dat ik bij iemand op de koffie kom!”

14 december 2020

Joke is geen onbekende in het vak; ze doet dit werk al 27 jaar. “Ik ben er toevallig ingerold via het voormalige arbeidsbureau, omdat ik niet goed wist welk beroep ik wilde beoefenen. Ze raadden me aan iets in de zorg te doen. In eerste instantie vond ik het een brug te ver, maar ik kreeg de kans om vier maanden lang een basiscursus te volgen. Mijn interesse bleek groter te zijn dan ik dacht en ik wilde graag doorgaan. Ik koos na de cursus voor bejaardenzorg.”

Koekje erbij
Joke deed ervaring op bij thuiszorgorganisaties en werkt sinds februari 2020 bij startup bedrijf Concentrix. Daar heeft ze dertien cliënten bij wie ze iedere week langsgaat. Wat Joke het allermooist vindt aan dit werk: je bouwt een band op met je cliënten. “Ze zijn zo blij als ik kom. Ik heb het gevoel dat ik bij iemand op de koffie kom! Kom binnen meid, ga zitten, zeggen ze dan. Wil je koffie en een koekje erbij? Je ziet die lach op hun gezicht. Aandacht voor elkaar hebben vind ik belangrijk. Het moeilijke in het vak is dat je weleens meemaakt dat iemand er ineens niet meer is, je bouwt toch een band op met elkaar. Een tijdje geleden is een mevrouw opgenomen in een verpleeghuis. Met haar kreeg ik net een goede band en dan zie je iemand niet meer. Dat vond ik jammer.”

Helpende 2+
De dagelijkse taken van Joke zijn erg gevarieerd. Van wassen, aankleden tot het verzorgen van ontbijt. Eerder voerde ze ook verpleegtechnische handelingen uit. “Dat mocht toen nog met mijn opleiding helpende en verzorgende. Maar de regering besloot dat er toch hogere diploma’s nodig zijn om die taken uit te voeren. Ik werd teruggezet naar helpende. Erg jammer! Ik heb geprobeerd om de opleiding te volgen als verzorgende IG, maar dat was voor mij helaas een stap te ver.”

20201020-211415-min (1)

Positief 
Joyce is directrice van thuiszorgorganisatie Concentrix: “Ik ben trots op mijn team dat nu uit acht werknemers bestaat. Bij het samenstellen van mijn team heb ik gekeken naar verschillende manieren om aan personeel te komen. Zo ben ik ook bij de gemeente Nissewaard terecht gekomen. Die samenwerking is heel positief. Twee van mijn medewerkers vallen onder de social return-regeling. Mijn streven is zeker om dit uit te breiden. De goede samenwerking met de gemeente helpt hier zeker bij. Ik raad de social return-regeling bij andere werkgevers aan. Neem die stap, het biedt heel veel: gemotiveerde werknemers, die zorgen voor een leuk team.”

Warm bad
Joke: “Ik heb het erg naar mijn zin bij Concentrix omdat het bedrijf klein is. En het klikt goed met Joyce. Het voelde gelijk als een warm bad, dat helpt mij zeker om mijn werk goed te kunnen doen.”

9-september-min-2 (1)