“Ik heb van mijn wensberoep m’n beroep gemaakt”

14 december 2020

Amina werkte jarenlang in de administratie, maar heeft zich op een gegeven moment omgeschoold. “Veel bedrijven hadden te maken met reorganisaties en fusies. Met mijn opleiding MBO-administratie en werkervaring lukte het lange tijd toch in deze sector te blijven, maar op een gegeven moment hield het op. Na een paar competentietesten, en gesprekken met m’n werkcoach, heb ik ervoor gekozen de zorgkant op te gaan. Eigenlijk was dat als jong meisje al mijn droombaan.”

Traject Welslagen

Zorgorganisatie Laurens en gemeente Rotterdam boden Amina de kans mee te doen aan het traject Welslagen. In dit traject worden mensen voorbereid op een baan in de zorg. Amina: “Het is een voortraject van twintig weken als helpende. Ik ging zestien uur per week praktijkervaring opdoen en een dag per week naar school. Het was erg leuk om weer te studeren, daar hou ik van. Ik ging er voor de volle honderd procent voor.”

Irene, recruiter bij Laurens: ‘Bij dit voortraject worden kandidaten voorbereid op de BBL-opleiding. De kandidaten zijn ontzettend enthousiast en gemotiveerd om hun zorgdiploma te behalen. Vorig jaar kreeg een aantal leerlingen uit de eerste klas hun diploma, in februari volgt een aantal leerlingen uit de tweede klas. Hiermee is Project Welslagen is supergeslaagd. We hopen op een langdurige arbeidsrelatie met de deelnemers. We zijn blij met de fijne samenwerking met alle betrokken partijen!”

Breed kijken

“Wij dragen bij aan Social Return door mensen op te leiden, zoals in traject Welslagen” vervolgt Ed, HR-specialist en recruiter bij Laurens. “Daarnaast doen we veel op het gebied van vrijwilligerswerk. Zo kunnen ook mensen die normaal niet makkelijk aan de slag komen, ervaring opdoen en zich ontwikkelen. We onderhouden nauw contact met de gemeente en kijken organisatiebreed waar we mensen nodig hebben. Dat is ook wat we andere werkgevers willen meegeven; kijk breed waar je meer mankracht nodig hebt. Dat kan ook facilitair zijn, of in op de horeca-afdeling. Zeker als je moeilijk aan personeel kan komen, is SROI niet alleen een plicht maar juist ook een kans om onontdekt potentieel aan te boren.”

Wensberoep

Amina werkt nu in een verzorgingstehuis van Laurens, op een gesloten afdeling met dementerende bewoners. Ze helpt hen wassen en aankleden, voorziet hen van eten en drinken, en signaleert en rapporteert. Amina: “Het sociale aspect in dit werk spreekt mij enorm aan. De bewoners rekenen op je. Ze zien je binnenkomen, voelen dat ze goed geholpen worden en een luisterend oor hebben. Dat levert vrolijke gezichten op. Dat doet iets met mij.” Na het voortraject is Amina inmiddels in dienst gekomen. “Ja, Ik heb van mijn wensberoep m’n beroep gemaakt. Nu studeer ik voor een BBL-opleiding verzorgende MBO 3 en werk 24 uur. Ik wil graag nog meer ervaring opdoen en een hoge kwaliteit zorg leveren.”

7-juli-amina-min (1)