“Ik heb er niet lang bij stilgestaan dat ik nooit meer kan lopen. Ook al zit ik in een rolstoel, het leven gaat gewoon door”, aldus René Kruijshaar (26) uit Rotterdam. Bijna zes jaar geleden raakte hij zwaargewond bij een bedrijfsongeval. Het uitoefenen van zijn beroep als glazenwasser zat er niet meer in. Sinds 1 januari 2013 werkt hij bij GHM Eclatec BV, het bedrijf is gespecialiseerd in het inrichten en verlichten van de openbare ruimte.
Dankzij zijn optimisme en Rotterdamse nuchterheid staat hij weer volop in het leven. In het verleden werkte ik al met ‘Windows’, maar werken met Microsoft Windows is een heel ander verhaal, grapt René. Een kantoorbaan was wel even wennen: “Ik zat de hele dag binnen, had niks met verlichting en vond het saai.”
De val
Na het behalen van zijn VMBO-diploma, begon hij aan een boekhoudopleiding. Na één jaar hield hij het voor gezien. Met zijn neus in de boeken was niks voor René. Via een buurman rolde hij in het vak van glazenwassen. “Ik hield van de vrijheid en het buiten zijn. Het lijkt niet zo, maar het is heel afwisselend werk. Ik stond elke dag bij een ander pand”. Tot die bewuste dag in mei 2008. Tijdens het glazenwassen viel René van een balkon met een dwarslaesie als gevolg. “Ik herinner me alleen dat ik één stap te ver naar links zette. Daar lag ik, vijf meter lager. In het ziekenhuis hoorde ik dat mijn rug was gebroken en ik nooit meer zou kunnen lopen. Het is heftig, maar toch probeerde ik er niet te lang bij stil te staan. Ik wilde snel verder met mijn leven en kijken naar de mogelijkheden die er wél waren, want die zijn er zeker. Uiteindelijk wil je het beste voor jezelf en je wilt ook dat familie en vrienden je gelukkig zien. Ik revalideerde ook voor hen”.
Verdergaan
Na een maandenlange revalidatieperiode, volgde een moeilijke tijd gekenmerkt door bureaucratische nasleep met de verzekeringsmaatschappij. “In het revalidatiecentrum had ik een dagprogramma en veel mensen om me heen. Maar eenmaal thuis zat ik vaak alleen. Al gauw dacht ik: ik moet op zoek naar werk”.
René kreeg een baan aangeboden als administratief medewerker in een magazijn. De werkplek was echter niet geschikt voor mensen in een rolstoel. René: “het bedrijf wilde een lift voor me installeren, maar toen sloeg de economische crisis toe. Er werden medewerkers ontslagen. Daarnaast bleken de kosten voor het doorvoeren van aanpassingen zo hoog, dat men ervan afzag. Die baan ging uiteindelijk niet door”.
Social return met Rotterdams tintje
Intussen kreeg GHM Eclatec een opdracht gegund van de gemeente Amsterdam. Het was de eerste keer dat sales manager Martin van Stigt Thans in aanraking kwam met social return. “We hadden geen flauw idee wat we daarmee moesten”, zegt Martin. “De ideeën kwamen eigenlijk pas na het adviesgesprek met het Stedelijk Bureau Social Return Amsterdam. We besloten iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen voor de vestiging in Rotterdam”.
Amsterdam en Rotterdam
De gemeenten Rotterdam en Amsterdam werken nauw samen in G4-verband, ook op het gebied van het doorontwikkelen van social return: het creëren van sociaal rendement, waarbij zowel de doelgroep van social return, als de leverancier gebaat is. De steden kennen een vergelijkbare grootstedelijke problematiek die een gezamenlijke aanpak vereist. Daarom wisselen de gemeenten ook zoveel mogelijk kennis en informatie uit. Afgelopen najaar gaven de twee gemeentes een presentatie hierover tijdens het congres social return in Rotterdam.
Genieten Het eerste jaar in dienst doorliep René een omscholingstraject. Hij begon met de website. Nu, een jaar later, is hij druk in de weer met het opmaken van digitale brochures en het aanmaken van facturen en projecten. Binnenkort start hij met een opleiding boekhouden. Wat hij nu van zijn werk vindt? “Onderling is er geen geouwehoer en qua werk doe ik het aardig”, zegt René droog. “In het begin vond ik het niks. Ik moest alles vragen. Dankzij de extra scholing heb ik het werk onder de knie. Nu heb ik heb het gevoel dat ik op mijn plek zit”. En GHM Eclatec? Zij zijn blij met de manier waarop social return is ingezet. Martin: “Een eventuele volgende Social Returnverplichting, zou ik het meteen op dezelfde manier invullen.”
Rene kijkt niet te ver vooruit. “Het leven loopt toch altijd anders. Sinds het ongeluk zes jaar geleden, zie ik nog meer in dat ik van het leven moet genieten. Het enige dat ik plan zijn mijn vakanties. Verder zie ik wel wat er op mijn pad komt”. Zeker is dat René na zijn tijdelijke contract een vaste dienstbetrekking staat te wachten bij GHM Eclatec.