“Ik wil alles leren en overal inzetbaar zijn”

14 december 2020

Saïd werkt sinds najaar 2020 bij aannemingsbedrijf Van der Meer B.V. Zijn vrienden inspireerden de geboren Somaliër in dit vak te gaan werken. “Zij zijn begonnen als stratenmaker en zijn nu grondwerker. Ik wilde ook graag een goede baan net als mijn vrienden. Tien jaar geleden kwam ik naar Nederland. Ik heb gewerkt als magazijnmedewerker en orderpikker. De laatste tijd zat ik zonder een baan en kwam ik niet verder, ook al solliciteerde ik veel. Via mijn jobcoach Eleonora van de gemeente Rotterdam ben ik bij Van der Meer terecht gekomen. Ik had geen veiligheidscertificaat voor het werk, maar heb dit via de gemeente behaald.”

Meedraaien

Al in de eerste weken leerde Saïd erg veel. “De eerste werkdag was spannend, omdat ik niet wist wat me te wachten stond. Ik kon het gelukkig gelijk goed vinden met mijn leidinggevende René. Het ging heel goed en al snel kon ik met de ploeg meedraaien. Ik werk elke keer met andere collega’s, zodat ik veel kan leren. Ik heb alles gedaan, van het verwijderen van tegels tot het plaatsen van hekken. Ik wil alles leren en overal inzetbaar zijn.”


Nauw contact

Joris, commercieel directeur bij Van der Meer B.V., legt uit hoe het bedrijf zich inzet voor social return, waardoor Saïd aan deze baan is gekomen. “Al meer dan twintig jaar hebben we nauw contact met gemeenten om mensen uit de uitkering te helpen. Vaak werken wij met een proefplaatsing van een maand om te kijken of de kandidaat geschikt is voor het vak. Motivatie, de wil van een kandidaat en samenwerking met collega’s is erg belangrijk. We plaatsen iemand op basis van zijn of haar voorkeuren op een werkplek, dan is iemand ook enthousiast voor het werk. Kandidaten kunnen ook via ons een opleiding volgen om het vak te leren.”

20201020-210453-min-1 (1)

Sinds afgelopen zomer heeft Van der Meer contact met afdeling Nationaal programma op Zuid (NPRZ) van de gemeente Rotterdam. Joris: ‘Via NPRZ krijgen wij geregeld kandidaten voorgesteld. Ik denk dat werkgevers vaak denken dat social return geld kost, bijvoorbeeld omdat je iemand moet begeleiden. Of dat de kandidaten uit de uitkering minder geschikt zijn. Maar als je mensen een kans geeft en enthousiast maakt voor het vak, zie je dat ze vaak heel hard werken. Ze die kans geven, is het meer dan waard.”

Toekomst


Het enthousiasme en de leergierigheid van Saïd stralen van zijn gezicht. Saïd: “Dit werk geeft me een goed gevoel. Ik doe steeds meer werkervaring op die ik nu én in de toekomst kan gebruiken. Ik wil ook nog wel een opleiding volgen, maar eerst wil ik toewerken naar een fulltime contract.”

2-februari-said-min-1 (1)