‘Ik wil nog veel meer leren’

27 februari 2024

Hij ontving een uitkering, maar nu staat hij op de steiger. Schilder Audilio greep de kans om een vak te leren met beide handen aan. Hij werd met open armen ontvangen bij Smits Vastgoedzorg. En als het aan hem ligt, gaat hij er nog lang niet weg. “Ik wil nog veel meer leren.”

Het verhaal van Audilio mag je best een succesverhaal noemen. Hij zat al meer dan 5 jaar zonder werk toen hij een arbeidsontwikkelinstraject van een half jaar kon gaan doen bij Rotterdam Inclusief, na een intake gesprek met zijn activeringscoach Jazz. Dat deed hij graag. “Ik kon kiezen uit werken in de kas, fietsen repareren, werken met hout en schilderen. Eerlijk gezegd had ik nooit eerder bedacht dat ik als schilder zou kunnen werken. Maar ik wist meteen dat het iets voor mij is. Het past echt bij me.”

Voor de wekker wakker

Bij Rotterdam Inclusief leerde Audilio meer dan alleen schilderen. “Met mijn leermeester, Ray, heb ik ook gewerkt aan mijn discipline. ”Want werken was wel even wennen, vertelt hij. Niet gek als je al jaren thuis op de bank zit. Maar toen Audilio, via een pilot, tijdens zijn arbeidsontwikkelingstraject ineens ook praktijkstage kon gaan lopen, was zijn discipline perfect op orde. “Ik had er zo’n zin in dat ik de eerste dag al wakker was voordat de wekker ging.”

De pilot was door WSP Rijnmond opgezet in samenwerking met Rotterdam Inclusief. Audilio kon aan de slag bij Smits Vastgoedzorg. Eerst voor een praktijkstage van een maand en daarna voor 7 maanden als schilder in opleiding. Suzanne, P&O-manager bij Smits: “Wij werken al sinds jaar en dag met beginnende schilders die we zelf in de praktijk opleiden. We hebben 14 teams en in elk team is altijd plek voor een leerling. Die komen in een groep terecht met minstens 3 volleerde, ervaren schilders en een voorman. Zo leren ze alle kneepjes van het vak.”

Iets terugdoen voor de stad

Voor de begeleiding van een leerling is natuurlijk wel tijd nodig. Geen probleem, legt Suzanne uit: “Wij werken veel voor woningcorporaties en krijgen daar echt de ruimte om iemand op te leiden. Onze opdrachtgevers voldoen zo aan hun social-returnverplichting. Hoewel we dat eigenlijk liever niet zo noemen; wij zien het niet als een verplichting maar als iets normaals. Zo kunnen we iets terugdoen voor de stad, voor de wijken waarin we werken.”

Jaarcontract

Het werken met leerlingen bevalt ook in de teams van Smits Vastgoedzorg prima. Bruno, de voorman van Audilio, vindt het mooi om mensen te zien groeien in het schildersvak. En ook de andere collega’s hebben er plezier in. Bruno: “Soms wil ik iets uitleggen aan Audilio en dan hebben zijn collega’s het hem allang verteld.”

Bij Smits Vastgoedzorg zagen ze zoveel talent en motivatie bij Audilio, dat hij na 7 maanden meteen een jaarcontract kreeg, én salarisverhoging. “Dat is goeie timing”, vertelt hij. “Want ik moest eerst nog veel leren, en vooral mijn best doen om het góed te doen. Maar nu werk ik er ook aan om snéller te werken en kan ik mijn collega’s steeds beter bijhouden. Ik vind het fijn dat ze dat hebben gezien.”

Verder ontwikkelen

Of het bevalt, het werkende leven? Audilio straalt: “Zeker weten! Ik ben dankbaar voor de kans die ik kreeg. Nu heb ik werk en een vast salaris. Daardoor voel ik me een betere vaderfiguur voor mijn dochtertje. En schilderen is een mooi vak. Ik wil nog veel meer leren. Ik heb me ingeschreven voor de vakopleiding, want ik wil ook de theorie kennen. En ik wil leren werken met de hoogwerker.” De bescheiden Audilio vindt het best lastig om zijn verhaal te vertellen. “Maar ik doe het om aan andere mensen in dezelfde situatie te laten zien dat ze niet op moeten geven. Het kan! Als je echt wil, laat zien dat je gemotiveerd bent en graag wil leren, komt er ook een kans voor jou.”