Drie kleine kinderen en een bijstandsuitkering – dat is een situatie die je snel wil veranderen. Dakota Cortel gaf gas, en is sinds oktober 2022 de eigenaar van een tattoo shop op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Vanuit heel Nederland komen er klanten naar haar zaak. En die blijven terugkomen. “Dat is zo fijn om te zien.”
Soms deelt het leven een Kanskaart uit. Dan vertrekt ineens de vader van je nog heel kleine kinderen en blijf je met zijn drietjes achter in een te duur huis. Raak je ook nog zwanger van een derde en weet je echt even niet meer hoe je verder moet. Zo belandde Dakota in de bijstand. Dakota: “Totdat mijn moeder een opmerking maakte die alles veranderde. Ik ging naar een tattooconvention (tatoeagebeurs), en ze zei: ‘Waarom ga je dat niet doen? Dat is echt iets voor jou.’ Ik ben al langere tijd geïnteresseerd in tatoeages en teken al mijn hele leven, maar ik had nooit bedacht dat ik er mijn werk van kon maken.”
Boostcamp
Dakota opperde haar plan voorzichtig bij haar werkcoach en kwam terecht bij starterscoach Kadir Yilmaz van het Regionaal Bureau voor Zelfstandigen (RBZ). Hij geloofde in Dakota én in haar plan. Dakota: “Hij bracht me in contact met een bureau dat starters begeleidt en daar kreeg ik de ondersteuning die ik nodig had. Ik volgde een Boostcamp voor starters, werkte aan mijn ondernemingsplan en leerde alles over het beginnen van een eigen onderneming. Toen ik de perfecte winkelruimte tegenkwam, op de Nieuwe Binnenweg, ging alles ineens heel snel. Er waren meerdere gegadigden voor die plek dus ik moest snel met het beste plan komen.”
Veilige plek
Dat beste plan was volgens Dakota een tattooshop gericht op vrouwen: “De tattoo-business is van oorsprong echt een mannenwereld. Er zijn nog genoeg zaken waar vrouwen liever niet naar binnen gaan. Grote kerels, grote honden, vrouwenplaatjes aan de muur … Dus ik heb gewerkt aan een vrouwvriendelijke zaak, mooi ingericht en comfortabel. Een veilige plek waar je graag naar binnen gaat. En waar de sfeer zo is dat je ook naar binnen durft te komen zonder een tattoo te nemen. Ik heb liever dat je vier keer aarzelt en er dan vol voor gaat, dan dat je iets doet waar je niet helemaal achter staat.”
Voor die aanpak is een markt, dachten de starterscoach, de makelaar en de verstrekker van het startkrediet. Dakota Cortel Ink werd een feit: “Op 1 oktober 2022 opende ik mijn deuren. Na de controle van de GGD kon ik op 4 oktober beginnen met tatoeëren. En dan begint een heel spannende tijd. In het begin had ik natuurlijk nog geen reserveringen staan. Ik vroeg me toen wel eens af hoe het verder moest. Maar inmiddels is het druk. Ik heb ook al vaste klanten! Van binnen én buiten de stad. Er zijn zelfs mensen die al meerdere keren helemaal uit Alkmaar zijn gekomen. Het gaat echt goed.”
Lotgenotencontact
Op de vraag of Dakota nog wensen heeft voor haar eigen onderneming komt een verrassend antwoord. “Veel van mijn klanten nemen hun tattoo niet zomaar. Het is eigenlijk altijd een symbool. Ik hoor meestal ook waar het voor staat. Ze liggen uren in die stoel dus dan komen de verhalen vanzelf. Helaas gaan die verhalen vaak over huiselijk geweld. Iets waar ik zelf ook ervaring mee heb. Erover praten lucht veel van mijn klanten op. Ik zie wel voor me dat ik hier af en toe de deur openzet voor slachtoffers van huiselijk geweld. Gewoon, voor lotgenotencontact, een goed gesprek op een veilige plek. Daar ga ik nog iets mee doen. En intussen blijf ik tatoeëren. Want dat bevalt me prima.”
Hulp bij de eerste stappen
Wil je in Rotterdam of een van de regiogemeenten vanuit een bijstandsuitkering een eigen bedrijf beginnen? Dan kan je werkcoach je (onder bepaalde voorwaarden) aanmelden voor het startersspreekuur van het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). Daar kom je terecht bij starterscoach Kadir Yilmaz en zijn collega Jan van den Berge.
Kadir: “Je kunt niet zomaar geld lenen en een eigen zaak openen. Daar komt heel wat bij kijken! Wij helpen mensen om de eerste stappen te zetten. Iemand aan goede begeleiding koppelen, helpen bij het aanvragen van een krediet, maar ook meedenken over praktische zaken die mensen echt verder kunnen helpen. Zo heb ik voor Dakota in het begin kinderopvang geregeld, zodat ze haar handen vrij had om deel te kunnen nemen aan het Starterstraject.”
Natuurlijk is een aanmelding voor het startersspreekuur niet meteen het begin van een goedlopende zaak. Kadir: “Er komen hier ook wel eens mensen binnen zonder plan, zonder ruimte, zonder ervaring, die
€ 40.000 vragen om vanuit huis een bedrijf te beginnen. Dat gaat niet. Het verhaal van Dakota is een succesverhaal, daar heeft ze keihard voor gewerkt.”