Mallegatpark helpt mensen aan werk

18 augustus 2015

De nieuwe inrichting van het Mallegatpark in Feijenoord helpt Rotterdammers via social return aan zinvolle werkervaring.

Afspraken maken met leveranciers om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Voor de gemeente Rotterdam is dit een vast onderdeel bij het inkopen en aanbesteden.
Zo ook bij de opdracht om de grond schoon te maken waar vroeger de Gasfabriek Feijenoord stond.
De balans van de eerste fase: een eigen bedrijf, een vaste baan en acht mensen met nuttige werkervaring.

Een kleine geschiedenis:

Aan het Mallegat in Feijenoord stond van 1879 tot 1968 een gasfabriek. Met het gas, gewonnen door verhitting van steenkool, voorzag de gasfabriek straatlantaarns, bedrijven en huishoudens van brandstof. De gasfabriek is niet meer. Alleen twee kenmerkende gaskoepels en een watertoren zijn gebleven. Op de plek van de gasfabriek kwam het Mallegatpark. Kinderen maken er intensief gebruik van en in een van de gaskoepels was een boksschool gevestigd. De grond van de voormalige gasfabriek is echter vervuild en is nodig aan een schoonmaak toe. Vorig jaar is het eerste deel van deze omvangrijke grondsanering uitgevoerd. Dit jaar start het tweede deel van het project. Onderdeel daarvan is een nieuwe inrichting van het Mallegatpark.

Specialistisch vakgebied

In het hele project speelt social return een belangrijke rol. Maar hoe doe je dat bij bodemsanering? Dat is een specialistisch vakgebied, dat bol staat van certificeringen, protocollen, richtlijnen en gezondheidskeuringen. Veel aannemers stellen dan ook dat er geen langdurig werkzoekenden voor dit specialistische werkveld te vinden zijn en dat zij daarom geen afspraken kunnen maken over de social return.
Met deze geluiden in het achterhoofd ging het gemeentelijke projectteam aan de slag. De opdracht was om in totaal zo’n 100.000 euro aan social return in te vullen. Zo’n bedrag biedt een serieuze kans om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op te laten doen. Maar zou dat in dit project, gezien de specialistische kennis en ervaring, lukken op bouwplaats en kantoor? Creativiteit was geboden en het Mallegatpark bood daarvoor een kans.

Gebruikerscompensatie als social return

Tijdens de uitvoering van de saneringswerkzaamheden moest het Mallegatpark meer dan een jaar dicht. De buurtbewoners  – vooral de kinderen – moesten compensatie krijgen voor dit langdurig gemis. Al vroeg in het project – tijdens de besteksfase – besloot het projectteam deze compensatie te zien als invulling van social return. De meedingende aannemers kregen de vraag om bij hun prijsaanbieding een voorstel te doen voor deze compensatie. Mede op grond van deze voorstellen bepaalde het projectteam om de opdracht voor de grondsanering te gunnen aan aannemingsbedrijf De Vries & Van de Wiel uit Schagen.

De invulling

Tijdens de sluiting va het Mallegatpark organiseerde de aannemer in samenwerking met Thuis Op Staat (TOS) dagelijks activiteiten als spelletjes en speurtochten op een terrein in de buurt. De voetballende jeugd kon tijdelijk terecht op een gehuurd veld van Hockeyclub Feijenoord. Medewerker vanuit social return kregen een grote rol in de begeleiding bij deze activiteiten. Daarnaast zette de aannemer mensen in voor de bedrijfsvoering van het project, zoals catering, schoonmaakwerkzaamheden, administratie en materiaalonderhoud. Bijzonder was daarnaast de inzet bij de feestelijke oplevering van het project.

Het resultaat

In totaal zijn acht personen vanuit social return bij dit project aan het werk gegaan. Zij hebben zo’n 6.000 uur arbeid verricht en daarmee werkervaring opgedaan die hen in de toekomst goed van pas kan komen. Dit resultaat is mogelijk doordat al tijdens de besteksfase serieus is gekeken naar de invulling van social return. Naast de aannemer speelden Thuis Op Straat en het Werkgeversservicepunt Rijnmond een belangrijke rol. De goede onderlinge samenwerking maakte het relatief eenvoudig om de ruim 100.000 euro voor social return zinvol te besteden.
Alle betrokken partijen kunnen tevreden terugkijken. Kers op de taart was een medewerker die na het project een eigen cateringbedrijf begon en een ander die via dit project een vaste baan kreeg! Voor de projectorganisatie is dit een extra motivatie om in de toekomst samen met opdrachtnemers vroegtijdig werk te maken van social return.

 

Zie ook:

http://www.rotterdam.nl/eennieuwmallegatparkindemaak
http://www.rotterdam.nl/bodemsaneringmallegatpark
www.rotterdam.nl/socialreturn