“Mensen werk geven is het belangrijkste wat je kunt doen”

5 mei 2023

Als opleidings- en reïntegratiebedrijf in de veiligheidssector biedt Werk XL mensen de kans om een vak te leren. Diploma op zak? Dan kun je via het gelijknamige uitzendbureau direct aan de slag, bijvoorbeeld als verkeersregelaar. Directeur Frank van Haren is altijd op zoek naar mensen die in de branche willen werken. Hij vond ze onder andere op het 50+ blind date ontbijt van WSP Rijnmond.

Er is veel werk in de veiligheidssector, vooral op Schiphol en bij asielzoekerscentra. Via het uitzendbureau “Mijn Uitzendpartner” en ZZP-platform ‘Mijn Verkeersregelaar’ worden per dag zo’n 60 werknemers en 40 zzp’ers uitgezonden. Voor sommige functies is een diploma of certificaat vereist. “Wij verzorgen driedaagse opleidingen die eventueel met een VCA-diploma aangevuld kunnen worden”, vertelt Frank. “Binnen een maand kun je aan het werk zijn, met je diploma op zak. In de afgelopen tien jaar hebben we al 1.500 mensen opgeleid, bijvoorbeeld als verkeersregelaar via ons opleidingsbedrijf Opleiding XL. Ook externe bedrijven kunnen de opleiding inkopen.”

Extra aandacht voor 50+

Op 22 maart organiseerde WSP Rijnmond met de campagne Sander & de Hartenjagers een blind date ontbijt voor 50-plussers. Die extra aandacht is nodig, want deze doelgroep ervaart nog steeds dat leeftijd een negatieve rol speelt bij sollicitatieprocedures. Frank kan daar niet bij. “Het is moeilijk te geloven dat het zo moeilijk is om goed personeel te vinden terwijl er 30.000 mensen aan de zijlijn staan.” Tijdens het blind date ontbijt sprak Frank met meerdere kandidaten. Met de meesten is een vervolggesprek ingepland. “Gerard heb ik zelfs direct een baan aangeboden. Ik kende hem al omdat hij 10 jaar geleden een opleiding voor verkeersregelaar bij ons heeft gevolgd. Hij werkt nog altijd in die functie, maar wil ook wel eens iets anders voor de laatste jaren tot aan zijn pensioen.”

Gerard werkt op dit moment bij de Julianasluis, waar de brugdelen met vet worden ingesmeerd. “Als verkeersregelaar leid ik het verkeer naar de brug verderop. Ik vind het leuk werk, maar ben toe aan een nieuwe uitdaging.” Op het blind date ontbijt sprak Gerard met drie andere werkgevers. Frank reageerde direct heel enthousiast. “We hebben afgesproken dat ik in september de cursus Beveiliging ga volgen. Met dat certificaat ben ik bevoegd om als beveiliger aan de slag te gaan, bijvoorbeeld op festivals of in winkels.” Voor deze cursus vraagt Gerard met behulp van Frank de Scholingsvoucher aan. Dat is een tegemoetkoming in de opleidingskosten voor inwoners van Rotterdam die zich graag willen laten om-, her- of bijscholen.

Succesformule

Als het aan Frank ligt is er iedere dag een blind date ontbijt. Het is zonde om deze formule niet vaker in te zetten. Zet werkzoekenden die willen en kunnen werken en werkgevers met vacatures bij elkaar, en de zaadjes voor een vruchtbare samenwerking zijn geplant. “Mits het goed georganiseerd is natuurlijk. Wat ik sterk vind aan de blind datesessies is dat het begeleid wordt. De goede voorbereiding zorgt ervoor dat je met de juiste kandidaten aan tafel zit. En na afloop is er een gedegen follow-up. De tomeloze energie en het enthousiasme van Sander de Kramer tijdens de sessies draagt natuurlijk ook bij aan de positieve vibe en reuring. Hij zorgt ervoor dat mensen over hun schroom komen.

Frank zit al jaren in de branche. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen aan een passende baan te helpen. “Mensen werk geven is het belangrijkste wat je kan doen. Niet alleen voor het inkomen, ook voor hun algemene gesteldheid is het essentieel om onder de mensen en lekker bezig te zijn. Daar word je een gezonder mens van. We zijn laagdrempelig in het aanbieden van kansen en werk, zonder dat het ten koste gaat van het resultaat waar mijn klanten, de werkgevers, om vragen.”

Soms is het lastiger om mensen aan het werk te krijgen, vooral in deze periode van arbeidsmarktkrapte. De meesten die willen en kunnen werken vinden een baan. Maar voor sommigen is de uitdaging wat groter. Omdat ze extra begeleiding nodig hebben of het spannend vinden om uit de uitkering te stappen. Niet dat dat altijd rooskleurig is, maar wel stabiel! Frank vindt dat mensen een prikkel nodig hebben om het aantrekkelijker te maken uit de uitkeringssituatie te stappen. “Bijvoorbeeld door een bonus uit te keren of een overbruggingsuitkering voor de eerste periode dat ze nog niet voldoende verdienen. Niemand wil tenslotte onder de uitkeringsgrens werken.”

Samenwerken loont

“Maar laten we beginnen met meer ontbijtsessies te organiseren. Ik kan sowieso nog 50 kandidaten plaatsen dus zet mij maar op de lijst. En als ik even geen passend werk heb, dan hebben mijn collega’s dat wel. We werken allemaal met elkaar samen, en dat loont. We moeten toe naar een open model. Want als er voldoende instroom is, krijgen mensen de ruimte om door te stromen. Dan zijn we op de goede weg!”