“Mijn beroep is mijn hobby”

14 december 2020

Khaled is vier jaar geleden naar Nederland gekomen. De geboren Syriër vluchtte met z’n vrouw en drie kinderen vanwege de oorlog. Het lukt het gezin een goed bestaan op te bouwen in Nederland. “Mijn doel was om de Nederlandse taal zo snel mogelijk beheersen en werkervaring op te doen”, begint Khaled. “Zo deed ik vrijwilligerswerk bij een ouderenorganisatie en liep ik stage bij Dura Vermeer. Na mijn stageperiode kreeg ik een contract aangeboden en werk ik op de locatie in Rotterdam.”

Van tekenaar naar ontwerper

Khaled had in Syrië 25 jaar lang een eigen aannemersbedrijf met vijftien medewerkers. “Ik was verantwoordelijk voor grote bouwprojecten, zoals hotels en grote industriële gebouwen. Mijn beroep is mijn hobby, dus ik vind het heel mooi dat ik bij Dura Vermeer verder kan in dit vak.” Als tekenaar werkt Khaled maakt Khaled gedetailleerde tekeningen van constructies en bouwkundige toepassingen, bijvoorbeeld van de infrastructuur, riolering en het waternetwerk. Hij wil graag doorgroeien naar ontwerper. “Dan werk je een idee helemaal uit tot een ontwerp. Ik ben al volop bezig me hierin verder te ontwikkelen.”

Energie

Khaled voelt zich thuis bij Dura Vermeer: “Het is een groot bedrijf dat pioniert in de bouw. Daar krijg ik veel energie van. Tijdens mijn stage heb ik nieuwe mensen leren kennen waarmee ik bevriend ben geraakt. Ik leer veel over de Nederlandse cultuur en over hoe er hier in de bouw wordt gewerkt. Dankzij de hulp en steun van mijn collega’s maak ik nu mooie stappen in mijn carrière.”

20201022-204123-min-1 (1)

Aanwinst

Mustafa, coördinator van Bureau Social Return bij Dura Vermeer, vindt ook dat Khaled goed op z’n plek zit. “Khaled heeft natuurlijk heel veel ervaring opgedaan in Syrië. We leren van zijn kennis en ervaring van daar, en hij leert van ons over de bouw hier. Hij is een aanwinst voor ons bedrijf. Een mooi succesverhaal van inclusiviteit en diversiteit. We zien graag dat Khaled zich verder ontwikkelt.”

Investeren in geluk

Mustafa onderzoekt welke mogelijkheden er voor het bedrijf nog meer zijn op het gebied van social return, bijvoorbeeld in arbeidsontwikkeling en maatschappelijke activiteiten. “Social Return is meer dan alleen werk. Je biedt een kandidaat met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Je investeert in het geluk van werknemers. Vaak zijn mensen dan extra gemotiveerd, wat weer goed is voor de productiviteit. En een werknemer als Khaled mag ik opvoeren als SROI (Social Return On Investment)-kandidaat, wat weer een financieel voordeel geeft. Iedereen zonder werk kan SROI-kandidaat zijn, ook hoger opgeleiden en ervaren mensen als Khaled.”

Khaled; “In Nederland wil ik ervaring opdoen, mijn taal verbeteren en mezelf bewijzen. Zo kan ik mijn financiële situatie verbeteren en een fijn leven leiden. Dura Vermeer helpt me hierbij.”

12-december-khaled-min-1 (1)