“Mijn leven is veranderd sinds ik bij Smits werk”

14 december 2020

Marcel kwam in 1992 vanuit Paramaribo naar Nederland en volgde de LTS. Het was moeilijk vast werk te vinden, dus werkte hij vaak via uitzendbureaus. “Van een reclamebureau tot een bakkerij en schoonmaak, ik heb het allemaal gedaan”, vertelt hij. Marcel verhuisde naar Rotterdam maar vond geen nieuw werk. In 2005 kreeg hij een bijstandsuitkering én de mogelijkheid zich opnieuw te laten scholen.

Allround

Dat deed hij aan het Albeda College. De allround opleiding bestond uit vakken als metselen, loodgieterswerk, elektrotechniek, schilderen en bouw. Marcel: “Schilderen sprak mij het meest aan en ik behaalde m’n diploma in dat werk. Maar omdat een kennis mij aan werk kon helpen als elektromonteur, ben ik dat eerst gaan doen. Wel helaas weer via het uitzendbureau, zoals ik al eerder deed.” Marcel werkte 2,5 jaar als elektromonteur, maar belandde toen opnieuw in de uitkering.

20201016-135528-min (1)

Grote kans

De gemeente startte een traject om Marcel te helpen aan baan in het schildersvak. Bij Ahoy liep hij stage. “Want ik had wel een diploma, maar geen relevante werkervaring”, legt Marcel uit. ‘Twee jaar geleden kwam mijn grote kans; via het uitzendbureau kon ik starten bij Smits Vastgoedzorg. Ik ging er aan de slag, en heb inmiddels een contract voor onbepaalde tijd. Dan valt er een last van je schouders.”

Goed gevoel

Marcel: “Mijn leven is veranderd sinds ik bij Smits werk. Ik heb meer structuur gekregen in mijn werk en privéleven. Michel, mijn voorman bij Smits, gaf me al op de eerste dag zijn vertrouwen. Zo kreeg ik gelijk alle sleutels. Michel heeft mij veel geleerd, en heeft altijd in mij geloofd. Ik zit hier op mijn plek. Het leukst aan mijn werk vind ik de variatie van het schilderproces en het eindresultaat. Sterk aan het werk voor elke bewoner, dat past bij mij. Mensen worden blij van het mijn werk en dat geeft mij ook weer een goed gevoel.” Ook voorman Michel is enthousiast: “Ik heb Marcel geplaatst bij verschillende collega’s en geadviseerd het beste van iedereen te leren. Dat heeft hij heel goed opgepakt. Hij heeft z’n contract voor onbepaalde tijd echt verdiend!”

Geen onbekende

Smits Vastgoedzorg is geen onbekende in de social return regeling. “We vinden het belangrijk mensen op te leiden en een plek te geven”, zegt Suzanne, manager P&O bij Smits. “Zo verstevigen we de bezetting en brengen we iemand verder in zijn vak én als individu. Toen de regeling social return werd geïntroduceerd, zijn we gelijk aangehaakt. Natuurlijk moet je aan regels voldoen, maar wij investeren graag in een duurzaam bedrijf waarin je mensen verder helpt. Meerdere medewerkers van Smits zijn via deze regeling aan het werk gekomen. Daar zijn we heel blij mee.”

4-april-marcel-min (1)