’Mijn zelfvertrouwen is gegroeid door mijn werk’

31 mei 2018

Volgens de Participatiewet moet de gemeente Rotterdam veertig garantiebanen per jaar invullen tot en met 2023. Lucija Kazija werkt als medewerker ondersteuning secretariaat bij Middelen & Control. Ze is blij met haar garantiebaan.

 

‘Afspraken maken, notuleren, bezoekers aanmelden, bloemen bestellen, de NS businesscard en de agenda beheren enzovoort’, noemt Lucija, op de vraag wat haar taken zijn als medewerker ondersteuning secretariaat. ‘Telefoneren is niet mijn favoriet maar het lukt wel.’ Sinds haar geboorte is Lucija slechthorend. Ze draagt sinds ze twaalf jaar oud is hoortoestellen. In gesprekken voelt ze zich soms een beetje onzeker: ‘Ik praat af en toe te zacht en maak mijn zin soms niet goed af waardoor ik niet goed te verstaan ben. Voor mijn werk moet ik weleens telefoneren dus dat ben ik nu wel meer gewend en het gaat beter. Ik merk dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen en hoor dat ook van anderen.’ Verder heeft ze moeite met overzicht houden en prioriteiten stellen omdat ze informatie wat trager verwerkt. ‘Mijn collega’s gaan er heel goed mee om’, vertelt Lucija. ‘Ze herhalen dingen als het nodig is en bieden taken in kleine stukjes aan. Ik vind het erg fijn dat ze rekening met mij houden. Ze hebben mij ingewerkt met veel begrip en geduld. Ik voelde me snel op mijn gemak.’

 

Op zoek naar een garantiebaan

Na de havo begon Lucija aan hbo rechten bij Hogeschool Inholland. De studie op zich ging goed, maar het vak gesprekstechnieken gaf problemen door haar slechthorendheid. Tijdens het stage lopen kon ze niet alle werkzaamheden doen die andere stagiaires wel deden. In het voorjaar van 2016 besloot ze in overleg met school dat het toch beter was met de opleiding te stoppen. Lucija: ‘Ik wilde op zoek gaan naar een garantiebaan, ik wist dat dit soort banen bestaan en het leek me geschikt voor mij. Via het Jongerenloket kreeg ik begeleiding. Mijn jobcoach kwam vorig jaar zomer met de vacature voor de baan die ik nu heb. Ik dacht meteen: deze functie sluit goed aan bij wat ik wil en kan. In september 2017 mocht ik op gesprek en al dezelfde dag hoorde ik dat ik in oktober mocht starten.’ Lucija heeft nu een contract voor tien maanden en hoopt dat ze kan blijven.

 

Lida Oerlemans, officemanager Middelen & Control:

‘Voor ons was al snel duidelijk dat Lucija goed in de groep zou passen. Het viel mij op dat Lucija verlegen binnenkwam, met niet zoveel zelfvertrouwen. Nu is ze deel van de groep collega’s, doet ze mee in gesprekken en voert haar taken zelfstandig uit. Ik denk dat het wel belangrijk is om goede begeleiding te geven, omdat iemand anders zaken die je zelf vanzelfsprekend vindt soms heel anders ervaart. Ik merk bijvoorbeeld dat het werkt als ik mijn vraag duidelijk uitleg. Ik vind het goed dat de gemeente niet denkt in beperkingen maar in mogelijkheden.’

 

Participatiewet

De Participatiewet is per 1 januari 2015 ingegaan en vervangt de Wet werk en bijstand en delen van de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong. Doel van de wet is om mensen die kunnen werken, maar door hun beperking niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, aan een baan te helpen bij een reguliere werkgever. De afspraak in het sociaal akkoord is dat tot en met 2026 in totaal 125.000 zogenoemde garantiebanen gecreëerd worden. 100.000 door particuliere werkgevers tot en met 2025 en 25.000 door de overheid tot en met 2023. Om deze garantiebanen in te vullen zijn allerlei instrumenten beschikbaar, zoals detachering, loonkostensubsidie, jobcoaching, proefplaatsing, aanpassing van de werkplek. De participatieadviseurs informeren en adviseren werkgevers in de regio Rijnmond.

 

Redacteur: Lilian Suurmeijer