MKB verwacht 45 duizend nieuwe banen in 2015

3 maart 2015

De werkgelegenheid in het MKB zal in 2015 met 1 procent toenemen. Dit komt neer op ongeveer 45.000 werkenden. Dat is veel beter dan de werkgelegenheidsgroei met 10 duizend werkenden in het grootbedrijf.  Ook de afzet groeit in het MKB dit jaar iets harder: met 2,25 procent versus 2,0 procent in het grootbedrijf. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport ‘Algemeen beeld van het MKB in 2015’.

MKB groeit door binnenlandse bestedingen

Het midden- en kleinbedrijf profiteerde al van de toenemende export, maar de herstellende binnenlandse bestedingen zijn nu de groeimotor in het MKB. Dit is onder meer te zien aan een bovengemiddelde groei voor primair binnenlands georiënteerde sectoren zoals de bouw (+2,5%), informatie en communicatie (+3%) en de zakelijke dienstverlening (+3%). 

De groei in de bouwsector is te danken aan de stijgende productie van nieuwbouwwoningen. Ook de informatie en communicatie sector heeft potentie tot groei dankzij aantrekkende investeringen in de ICT. De aantrekkende Nederlandse economie leidt eveneens tot meer vraag naar zakelijke diensten. In 2014 was dit al te zien in een sterkere vraag naar diensten van architecten, marketingbureaus en uitzendbureaus. In 2015 zal de vraag naar zakelijke diensten op een breed front toenemen. De groothandel zal in 2015 met een afzetgroei van 3,25% de sterkste groei laten zien.
 

Werkgelegenheid neemt in MKB sterk toe

De werkgelegenheid in het MKB neemt in 2015 met 1 procent sterker toe dan in het grootbedrijf, waar de werkgelegenheid met 0,5 procent toeneemt.

Groei werkgelegenheid 2015 in MKB
Bron: Panteia

De hogere werkgelegenheidsgroei in het MKB komt niet alleen door de iets hogere afzetgroei, maar komt ook doordat het grootbedrijf een aanzienlijk groter aandeel heeft in hoogproductieve arbeid zoals onder andere in de industrie het geval is. Ook een relatief sterke groei van het aantal zelfstandigen (1,5 procent) draagt bij aan de hogere werkgelegenheidsgroei in het MKB.

Hoger consumentvertrouwen zorgt voor afzet

Het vertrouwen van consumenten neemt toe. Verder blijft de inflatie zeer laag, waardoor de koopkracht in 2015 zal toenemen. Dit vertaalt zich onder meer in een toename van de bestedingen in de horeca (1,5 procent) en de detailhandel (1,0 procent). In de horeca zullen de hotelbranche en restaurants groeien. Veranderende consumentenvoorkeuren maken dat cafés minder in trek zijn.

Ook winkels mogen zich in 2015 verheugen op groei. Vooral de verkopen via internet zullen sterk groeien, maar ook de doe-het-zelfzaken mogen rekenen op een toenemende vraag. Dit komt vooral door de herstellende huizenmarkt, waardoor de bestedingen toenemen die aan verhuizingen gerelateerd zijn.

 

 

Bronnen: Panteia, MKB Nederland, Personeelsnet