MVO en de samenwerking met Rijnmond

22 september 2014

MVO Westland werkt samen met verschillende gemeenten in de regio. Zo valt Westland onder de arbeidsregio Haaglanden, maar ook met de regio Rijnmond is er een intensieve samenwerking. Aan het woord is Anneliese van den Hoek, sinds januari 2014 toegevoegd als MVO-accountmanager namens het Werkgeversservicepunt Rijnmond.

Voor de ondernemer is Annelies het gezicht van de Gemeente Rotterdam en het UWV Rijnmond. “Vanuit mijn rol als accountmanagement MVO Westland ben ik op zoek naar kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt en geef ik de ondernemers informatie en advies, denk hierbij aan de nieuwe participatiewet en andere zaken waar een ondernemer mee te maken heeft.

Samen met Henk van Ruyven ben ik veel op pad om de Westlandse glastuinbouw in kaart te brengen. Samen bezoeken wij zoveel mogelijk bedrijven, hierdoor leer ik momenteel veel over de glastuinbouw en de verschillende functies. Daarnaast leer ik van de kennis van Henk die hij heeft over de sector.

Er is voldoende vraag is naar personeel in Westland. Om aan deze vraag te kunnen voldoen werkt de gemeente Westland samen met de gemeente Rotterdam en de andere omliggende gemeenten zoals Den Haag en Delft.”

Commitment

“Wat ik een groot verschil vind ten opzichte van de ondernemers in Rijnmond is de betrokkenheid. Bij het Valentijnontbijt zijn ruim 80 ondernemers aanwezig en bij een ondernemerspanel rond de 20. Dit vind ik geweldig. In de regio Rijnmond zijn de opkomsten op een ondernemersbijeenkomsten niet zo hoog. Hiervoor neem ik mijn petje af, ook al betekent dit niet gelijk dat er zaken gedaan kunnen worden. Er wordt ook in Rijnmond geluisterd en meegedacht.

Op dit moment heeft de Gemeente Rotterdam samen met MVO Westland een samenwerkingsovereenkomst met een verpakkingscentrale. Het vervoer van en naar het bedrijf wordt vanuit Rotterdam verzorgd door een samenwerkingspartner van de verpakkingscentrale. Er worden kleine successen geboekt. De samenwerking heeft geleid dat de Gemeente Rotterdam samen met MVO Westland veel kennis op doet en dit in samenspraak met het bedrijf kan delen.

Mijn persoonlijke ervaring is dat ‘groot’ niet altijd zalig makend is. Dit betekent natuurlijk wel dat er geïnvesteerd moet worden in zowel mankracht als tijd. Uiteindelijk willen we met z’n allen zoveel mogelijk mensen die nu nog aan de kant staan een kans bieden op de arbeidsmarkt en hen een steuntje in de rug geven.

Om een band op te bouwen met de ondernemers in het Westland ben ik vanuit het Rijnmond één dag in de week aanwezig op Werkplein Westland. Op de woensdag ben ik daar te vinden, maar soms ook wat vaker per week. Indien noodzakelijk pas ik mijn agenda aan.”