Passie voor Techniek-diner voor herhaling vatbaar

26 maart 2014

Met klamme handen op sollicitatiegesprek, bijna iedereen vindt dat verschrikkelijk. Bij het WerkgeversServicepunt hebben ze daar iets op bedacht: het ‘Passie voor Techniek’-diner. Werkgevers en werkzoekenden krijgen tijdens zo’n diner de kans om in een informele setting met elkaar in gesprek te gaan.

Soraya Engelsma, senior accountmanager, werd een poos geleden benaderd door Stadsontwikkeling met de vraag of ze in het kader van het Nationaal Programma op Zuid iets konden doen voor werkzoekende jongeren op Zuid. Uiteindelijk kwam daar het diner met de titel ‘Passie voor Techniek’ uit.

Zegje

“Het diner vond plaats op 4 maart in een leegstaand gebouw van Charlotec in Charlois”, vertelt Soraya. “Het was een sober maar smakelijk vegetarisch driegangenmenu aan vier tafels. Aan ieder tafel zat een werkgever. De vier werkgevers die we hadden uitgenodigd wisselden steeds per gang van tafel, de 24 werkzoekenden bleven zitten. Zo kregen alle werkgevers alle jongeren te spreken. Gespreksleiders van WSPR en W&I begeleidden de gesprekken en zorgden ervoor dat iedereen de kans kreeg om zijn zegje te doen.”

Motivatie

De geselecteerde jongeren waren tot 27 jaar oud en hadden op verschillende niveaus ervaring en affiniteit met techniek, van beginners tot ervaren mensen. Ze waren bovendien geselecteerd op hun motivatie om een baan in de techniek te vinden. Soraya: “Het rendement van het diner kunnen we nu nog niet precies bepalen. Wat we wel weten is dat inmiddels de eerste kandidaat geplaatst is, en dat veel van de kandidaten zijn uitgenodigd voor een vervolggesprek. De echte opbrengst weten we pas over ongeveer een maand als alle contracten ook echt gesloten zijn. Dat proces blijven we monitoren.”

Goed concept

“We weten ook we dat zowel de jongeren als de bedrijven positief waren over het diner. Vooral de informele sfeer vonden ze beiden belangrijk. Tijdens zo’n gelegenheid kom je veel meer te weten over mensen dan van een cv. En het gaat uiteindelijk toch om de klik tussen mensen,” vertelt Soraya. “Zelf zijn we ook tevreden over het concept. Het hoeft natuurlijk niet altijd in de vorm van een diner. Maar het idee om werkgevers en werkzoekenden in een informele setting bij elkaar te brengen werkt goed.”

Succes

Ook hoofd productie van Volker Staal en Funderingen, de heer Alderliesten, die bij het diner aanwezig was, noemt het een goed initiatief. “Toevallig hebben we net een ijzerwerker een halfjaarcontract aangeboden. En we denken nog na over een andere kandidaat. Dus wat ons betreft kun je van een succes spreken.” Alderliesten heeft ook nog wel een suggestie voor de volgende keer: “Misschien is het goed om de deelnemende bedrijven kort de gelegenheid te geven zich voor te stellen met een presentatie ofzo. Dan hoeven wij ons verhaal maar een keer te doen en de jongeren hebben wat meer houvast.”