Peercoaching: verandering begint bij jezelf

24 januari 2022

In de zoektocht naar een passende baan probeerde Swindley Lopez Penha verschillende functies in de horeca uit. Maar nergens ging zijn hart sneller van kloppen. Totdat een jobhunter van de gemeente Rotterdam hem op een vacature van ‘peercoach’ wees. Het begeleiden van mensen naar werk of opleiding bleek Swindley op het lijf geschreven.

De gemeente Rotterdam werkt samen met ImPower aan een peercoach-project. De gedachte achter de peercoach-formule van ImPower is dat werkzoekenden worden begeleid door gelijken. Zij weten namelijk als geen ander hoe het is om aan de zijlijn te staan. Peercoaches kunnen werkzoekenden op een voor hun herkenbare manier aanspreken en ze begeleiden naar werk of opleiding. Hiermee wil de gemeente meer mensen aan een baan te helpen.

Opleiding tot peercoach
Swindley: “Ik vond het een spannend idee om aan de slag te gaan als peercoach, want ik had geen ervaring met coachen. Toch wilde ik het graag proberen.” Na een informatiebijeenkomst over peercoaching was Swindley om. Het leek hem interessant om andere werkzoekenden te begeleiden. Hij begon aan de opleiding tot peercoach. Het was pittig, maar hij slaagde. Dat was zijn eerste overwinning. “In het verleden begon ik vaak ergens aan maar maakte het niet af. In dit traject leerde ik wat persoonlijk leiderschap betekende, hoe ik regie in eigen handen kon nemen.”

Verandering begint bij jezelf, dat besefte Swindley zich al snel tijdens het traject van ImPower. “Ik leerde hoe ik met feedback om kan gaan en wat werken in teamverband op kan leveren. Ik kwam mezelf regelmatig tegen in die tijd.” Swindley had veel boosheid in zich en vond het lastig om zijn zelfbeheersing te bewaren. Tijdens de opleiding leerde hij zijn emoties uit te spreken. “Ik besefte dat ik eerst dit traject moest doorlopen voordat ik in staat was om anderen te kunnen coachen.”

Inlevingsvermogen en geduld
De eerste keer dat Swindley iemand begeleidde was hij een beetje zenuwachtig, vooral omdat het contact vanwege de coronamaatregelen online was. Maar al snel kreeg hij meer vertrouwen. “Ik wist dat ik het kon. Mijn empathisch vermogen is groot en ik ben geduldig, dat is mijn kracht.” Sinds 1 november vorig jaar is Swindley doorgestroomd naar de functie van Jobhunter. Eigenlijk dacht hij daar niet voor in aanmerking te komen, omdat het een functie op HBO-niveau is. Toch stuurde hij zijn cv op en werd hij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat resulteerde in een nieuwe baan.

Trots op wat ik heb bereikt
Alles wat Swindley heeft geleerd in het opleidingstraject voor peercoach, past hij nog steeds toe in zijn huidige functie. “Ik werk vanuit de kandidaten en ben daarnaast in contact met bedrijven, dat maakt een functie voor mij interessant.” Als jobhunter is Swindley helemaal in zijn element. Hij is de jager die door het vuur gaat voor die duurzame baan voor kandidaten. “Ik ben er trots op dat ik zover ben gekomen.”