proefplaatsingen minister asscher

15 oktober 2014

Bedrijven hebben de mogelijkheid om deels arbeidsongeschikten of werkzoekenden 2 maanden op proef in dienst te nemen. Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zegt dat dit redelijk succesvol is[1] , gebaseerd op de resultaten van de onderzochte proefplaatsingen van UWV.

 Het komt regelmatig voor dat een werkgever iemand met een uitkering op het oog heeft en in dienst wil nemen, maar aarzelt of de kandidaat werkelijk geschikt is. Het is dan mogelijk om gebruik te maken van een proefplaatsing, gemiddeld duurt de proefplaatsing 2 maanden. De proef biedt de werkgever de kans om iemand die hij anders op het eerste gezicht niet zo snel zou aannemen toch  (zonder verplichtingen) werk kan aanbieden om te bekijken of hij geschikt is. De werkgever betaald geen loon aan de kandidaat en deze persoon ontvangt deze twee maanden gewoon zijn of haar uitkering.  In de meeste gevallen gaat het om werkzoekenden die langer dan 3 maanden in de WW zitten.

 Het doel van de proefplaatsingen is dat uiteindelijk de kandidaat een werkplek heeft die bij het bedrijf past en werkelijk in dienst wordt genomen. Uit onderzoek door UWV blijkt dat bijna de helft (48 procent) van de onderzochte ‘proefplaatsingen’ de werkzoekende bij de werkgever aan het werk blijft. In 2013 waren er circa 13.000 proefplaatsingen door het UWV en in de eerste 8 maanden van dit jaar waren dit er al 11.500. 

 Wilt u als werkgever gebruik maken van proefplaatsingen of heeft u vragen? Neem dan contact op met WSPR door te bellen naar 010 – 700 89 89 of e-mail naar info@wsprijnmond.nl

 
 

Bron [1] http://www.nu.nl/politiek/3897106/proefplaatsing-werklozen-redelijk-succesvol.html