Regio Rijnmond deelt intern vacatures gericht op jongeren

4 augustus 2014

WerkgeversServicepunt Rijnmond komt met een regionale vacaturekrant voor gemeenten. Hierdoor kunnen gemeentes in de arbeidsmarktregio Rijnmond nu intern vacatures met elkaar delen. De gedeelde vacatures richten zich nu alleen op jongeren. Door vacatures regionaal te delen worden deze sneller vervuld. Ook wordt vraag en aanbod beter gematcht.

Vacatures regionaal delen, is goed nieuws voor bedrijven. Niet alleen de kans op vervulling van de vacature is groter. Er kan ook sneller worden ingevuld. Lenneke Kriek (projectleider samenwerking regiogemeentes Aanpak Jeugdwerkloosheid) legt uit: “Wanneer een gemeente geen passende jongere heeft voor een vacature, heeft een andere gemeente in de regio die misschien wel.”

Dagelijkse vacaturekrant

Niet elke gemeente werkt met hetzelfde informatiesysteem waarin vacatures staan. Lenneke bedacht daarom de regionale vacaturekrant gericht op jongeren: “Met deze ‘bypass’ kunnen de verschillende gemeentes toch elkaars vacatures bekijken. Zo wordt een vacature niet alleen sneller vervuld, ook bevordert het de match tussen vraag en aanbod.” Een dagelijkse vacaturekrant geeft duidelijk overzicht van openstaande vacatures.

Eerste stap

“Er valt veel te winnen met samenwerking, met name in de techniek”, zegt Dario Keizer (implementatieadviseur WerkgeversServicepunt Rijnmond). “Het is de bedoeling dat straks alle gemeentes met hetzelfde informatiesysteem werken. De vacaturekrant is hier een goede eerste stap voor. De vacatures voor jongeren worden straks door elke gemeente op eenzelfde manier behandeld.

Meerwaarde

“We zitten op de goede weg”, vertelt Lenneke. “Ook als een gemeente geen passende jongeren voor vacatures in hun bestand heeft, wordt de meerwaarde van uitwisseling wel gezien. De BAR (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk) gemeentes hebben bijvoorbeeld niet veel werkloze werkzoekende jongeren in hun bestand. Maar ze hebben wel vacatures voor deze doelgroep. Door deze te delen in de regio kan de vacature toch snel worden vervuld. Zo ondersteunt de regio.”

De pilot om vacatures te delen valt onder de Aanpak Jeugdwerkloosheid. Neem voor meer informatie contact op met Lenneke Kriek (projectleider samenwerking arbeidsmarktregio Rijnmond Aanpak Jeugdwerkloosheid): l.kriek@rotterdam.nl