Rotterdam is koploper van social return in Nederland

19 mei 2023

Als een bedrijf een opdracht van de gemeente gegund krijgt, vraagt de gemeente om iets terug te doen voor de maatschappij. Gemeente Rotterdam loopt voorop als het gaat om social return. Vorig jaar leverde het miljoenen euro’s aan inkoop bij sociaal ondernemers en werkbedrijven en 2.700 kandidaten op, waaronder bij aannemer Kraaijeveld in Barendrecht.

Social return is zo’n succes geworden in de regio Rotterdam-Rijnmond omdat gemeenten en werkgevers de handen ineen hebben geslagen. En door de switch naar een datagedreven proces zijn de resultaten veel zichtbaarder geworden. “Zo kunnen we aan de werkgevers laten zien dat er in 2022 dankzij hun inspanningen meer dan 38,8 miljoen euro aan social return is besteed”, ligt Lodi van Brussel toe, teammanager social return bij WSP Rijnmond. Een prachtig resultaat! “Maar we willen de dienstverlening blijven verbeteren om nóg meer impact te maken. Voor onszelf en als voorbeeld voor de rest van Nederland.”

Social return in je voordeel laten werken
Aannemer Kraaijeveld is volgens Lodi het perfecte voorbeeld van hoe het kan. “Met de juiste mind-set kun je social return voor je laten werken. Maar er zijn ook nog veel bedrijven die er niet bekend mee zijn, of niet weten hoe het is om met mensen in een kwetsbare arbeidspositie te werken”. Daar ligt een belangrijke opgave voor WSP Rijnmond.

“Veel bedrijven zien social return als een verplichting”, legt aanjager Marjolein Kraaijeveld uit. “Maar wij zien het als middel om in de eigen personeelsbehoefte te voorzien. Als wij mensen nodig hebben, richten we ons tot praktijkopleidingen en middelbare scholen. Dé manier om in contact te komen met leerlingen die graag een vak willen leren. Iedereen die gemotiveerd is en in het team past, is hier van harte welkom.” Een win-win situatie want zij leren een vak, en heeft Kraaijeveld waardevolle collega’s die ook nog eens onder de socialreturn-regeling vallen. Het zijn onze werknemers van de toekomst!

Veel voldoening
Naast Marjolein zit de veertienjarige Danique. Zij doet de opleiding Groen en loopt sinds januari stage bij Kraaijeveld. Vandaag hielp ze de stratenmakers. “Ik vind het vooral heel leuk om met mensen om mij heen te communiceren en iets te doen waar iedereen wat aan heeft. Als voorbeeld geeft Danique het nieuwbouwproject De Haven in Spijkenisse. “In het begin is het een blubberzooi. Maar als ons werk erop zit, ziet het er keurig uit. Je hebt echt eer van je werk.”

Als je bij Kraaijeveld komt werken, is dat wat Marjolein betreft voor de lange termijn. “Veel collega’s zijn via een omscholingstraject bij ons terechtgekomen en werken hier jaren later nog. Ons doel is tot het pensioen. Alhoewel ik snap dat je je daar op je veertiende niets bij voor kan stellen”, zegt ze lachend tegen Danique.

Succesfactoren
De reden waarom social return hier zo goed werkt, is omdat Marjolein zo dénkt. Bij alles wat ze doet, zoekt ze naar de sociale factor voor social return. De accountmanagers van de gemeente denken graag met haar mee. “Het is handig om één persoon binnen het bedrijf verantwoordelijk te maken voor social return, die nauw contact kan onderhouden met de accountmanagers”, legt Marjolein uit. Samen zien we naar mogelijkheden waar socialreturn-waarden tegenover staan.”

Lodi beaamt dat. “Vaak is het een kwestie van het werk net iets anders inrichten, of van extra begeleiding inzetten. Een relatief kleine inspanning voor een groot resultaat. Het verandert levens van mensen die soms jarenlang aan de kant hebben gestaan.” Ook aan de werkgeverskant levert het veel op, want bedrijven krijgen trouwe en hardwerkende collega’s die eerder buiten hun gezichtsveld bleven.

Leermeesters maken het mogelijk
De opleiding van Danique duurt nog twee jaar. “Misschien kan ik hier na mijn schoolperiode komen werken als kraanmachinist, dat lijkt me het allerleukst.” Marjolein ziet dat ook wel zitten. Het gebeurt regelmatig dat stagiaires na hun basisopleiding een leerwerktraject ingaan; een dag in de week naar school en vier dagen per week werken. “Dankzij onze leermeesters doen ze ervaring op, vertelt Marjolein. “Zij nemen de leerlingen onder hun hoede en leren ze de kneepjes van het vak.” Als ze eenmaal in staat zijn om zelfstandig te werken, is het de bedoeling dat ze zelf iemand onder hun hoede nemen om op te leiden.

Voorlopig blijft het bij Danique nog bij een stage, maar wie weet ligt er een mooie toekomst voor haar bij Kraaijeveld. “Ze is enthousiast en weet wat ze wil, ondanks dat ze de jongste is.” En dat Danique hart voor de zaak heeft, is zeker. Want na een grapje tijdens het sollicitatiegesprek dat haar roze haren niet bij de blauwe bedrijfskleur van Kraaijeveld past, verscheen ze op haar eerste werkdag met blauwe haren. Een dubbele match dus! Danique vindt het super dat ze een kans heeft gekregen. “Ik kom elke dinsdag en donderdag met plezier naar mijn werk”.

Meer weten over social return? Ga naar https://wsprijnmond.nl/werkgevers/social-return/