Rotterdam wint de Bloomberg Philanthropies’ Mayors Challenge met Rikx!

18 januari 2022

Rotterdam wordt Champion City en krijgt $1 miljoen om Rikx, de marktplaats voor sociaal ondernemers, verder te ontwikkelen en te verspreiden naar andere steden, nationaal en internationaal.

Met de digitale marktplaats voor sociaal ondernemers maakt Rikx initiatieven mogelijk die kansarme Rotterdammers opleiden en naar werk begeleiden. Het innovatieve financieringsmodel is erkend door Bloomberg Philanthropies, die Rikx beloont met 1 miljoen dollar om in Nederland – en daarna wereldwijd – op te schalen. Van de 632 steden die wereldwijd meededen is Rotterdam nu een van de 15 winnaars: een ‘Champion City’.

Een leer-werkhub voor jongeren; een chauffeursopleiding (met Tesla’s) voor moeders; een technisch traineeship voor vrouwelijke nieuwkomers; een werkplaats voor timmermannen en ijzerwerkers, rijles voor crisiscatering: het zijn voorbeelden van de projecten van sociaal ondernemers die meedoen op het Rikx-platform. Een ding hebben ze gemeen: ze gaan armoede en werkloosheid in de stad tegen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden opnieuw een opleiding te doen of hun weg terug te vinden naar werk.

Met Rikx kunnen bedrijven die graag willen bijdragen aan een sociale, inclusieve arbeidsmarkt maar daar binnen hun eigen bedrijf geen mogelijkheden voor hebben, geld investeren in sociale projecten. Deze sociale projecten worden gepresenteerd op het ‘Rikx-platform’. Met de markt die daarmee wordt gecreëerd wordt geïnvesteerd in lokale sociaal ondernemers.

1 miljoen dollar om met Rikx kwetsbare inwoners van steden verder te helpen
Bloomberg Philantropies, een filantropische instelling opgericht door multimiljardair en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg, zette een prijsvraag uit aan burgemeesters over de hele wereld. De 15 meest innovatieve, schaalbare concepten om kwetsbare inwoners van de stad te helpen, winnen de titel Champion City. Michael R. Bloomberg, oprichter van Bloomberg Philanthropies en Bloomberg L.P. en 108e  burgemeester van New York City. “Onze vijftien winnaars bieden gedurfde, haalbare plannen om de gezondheid te verbeteren, de werkloosheid te verminderen, vrouwen mondiger te maken en meer. Gezamenlijk hebben ze het potentieel om het leven van miljoenen van hun inwoners te verbeteren – en de meest succesvolle oplossingen zullen steden over de hele wereld inspireren om ze te omarmen.” Bloomberg Philantropies laat weten vanaf het begin gecharmeerd te zijn geweest van de Rotterdamse inzending van burgemeester Aboutaleb omdat Rikx potentieel heeft om ingezet te worden in meer steden en een actieve betrokkenheid heeft van lokale, private en particuliere investeerders.

Burgemeester Rotterdam, Ahmed Aboutaleb:
“Ik ben verheugd dat Bloomberg Rotterdam heeft geselecteerd als een van de 15 beste innovatieve steden ter wereld, door de potentie van Rikx te erkennen voor verdere ontwikkeling. We zijn op de goede weg om sociale verbindingen in onze steden op te bouwen. Daarbij is het hebben van werk enorm belangrijk. Samen met betrokken ondernemers in onze stad kunnen we het verschil maken. En met deze steun van Bloomberg ben ik ervan overtuigd dat Rikx belangrijke sociale resultaten kan behalen binnen en buiten Rotterdam, wat vervolgens kan leiden tot een grotere sociale en economische veerkracht in onze steden.”

De komende 3 jaar gaat Rikx doorontwikkelen en opschalen. Eerst lokaal, naar andere gemeentes binnen Nederland, en vervolgens internationaal, naar wereldsteden als San Francisco, Berlijn en Barcelona. Ook de Gemeente Rotterdam financiert mee met een half miljoen euro. Want na een pilotperiode heeft Rikx zich bewezen: investeren in sociaal ondernemers betekent investeren in een socialere, sterkere stad.

Rikx
Het idee voor Rikx, een economisch systeem rondom social impact, ontstond bij Rotterdams adviesbureau Rebel. De vraag was: hoe bekostig je sociale projecten zonder dat deze steeds afhankelijk zijn van subsidies? Rikx-initiatiefnemer en Rebel-consultant Wouter Vos:  “Ik was  altijd overtuigd dat sociaal ondernemers een sleutelrol hebben in het maken van sociale impact in de stad. Zelfs middenin coronatijd hebben ze tientallen mensen naar werk begeleid. En dat zijn veelal mensen die onder de radar van de gemeente leven en daardoor niet altijd geholpen worden. Dat bedrijven deze sociaal ondernemers helpen financieren is uniek aan Rikx. De erkenning van Bloomberg voor ons concept is de kroon op het werk dat we hebben verzet de afgelopen jaren”.

Sociaal ondernemers bieden hun projecten aan op het online Rikx-platform. Bedrijven en fondsen kunnen de Rikx kopen. Het aantal Rikx dat sociaal ondernemers mogen aanbieden is gelijk aan de impact die ze creëren voor de stad, en wordt vóór aanvang van het project bepaald via een onafhankelijke waardering, en achteraf wordt vastgesteld wat daadwerkelijk is gerealiseerd. Bedrijven die Rikx kopen, en daarmee sociaal ondernemers helpen om hun projecten te kunnen realiseren, kunnen deze gebruiken als invulling van hun social return-opgave. De gemeente Rotterdam en het WSPR subsidieerden de ontwikkeling van de Rikx methodiek en hebben intensief met Rebel samengewerkt om het concept uit te werken. De Rotterdamse stichting Voor Goed financierde in een later stadium ook mee als onderdeel van hun social impact-portfolio.

Zo wordt er gezamenlijk bijgedragen aan een economisch en sociaal gezondere stad.