Rotterdamse bedrijven helpen jongeren aan de slag

3 november 2015

Een gezamenlijke opgave, en maatwerk per jongere en bedrijf, dat was de eindconclusie die maandag 2 november klonk in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis. 123 CEO’s van Rotterdamse bedrijven bespraken daar met burgemeester Aboutaleb en de wethouders Struijvenberg (werkgelegenheid en economie) en De Jonge (jeugd, onderwijs en zorg) hoe zij gezamenlijk de jeugdwerkloosheid in de stad aan kunnen pakken. Ruim de helft van de aanwezige bedrijven gaven deze avond direct aan dat zij een bijdrage gaan leveren in de strijd tegen jeugdwerkeloosheid. Rabobank Rotterdam voegde meteen daad bij het woord en ondertekende het derde Rotterdamse Jongerenakkoord.

“Een inspirerende avond,” zo noemde burgemeester Aboutaleb de bijeenkomst. “Dankzij het bedrijfsleven is Rotterdam een dynamische stad met enorm veel potentie. De stad herbergt veel jongeren die een kans verdienen om hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Daarom slaan we de handen ineen met het onderwijs en bedrijfsleven om die jongeren een goede start te geven op de arbeidsmarkt. Op onze beurt verwachten we dat deze jongeren die kansen met beide handen vastpakken, want leren en werken loont.”

Derde Rotterdamse Jongerenakkoord: Rabobank Rotterdam
Op de bijeenkomst ondertekende Rabobank Rotterdam het derde Rotterdamse Jongerenakkoord met de gemeente. Leo Peeters Weem, CEO van Rabobank Rotterdam: “De missie van onze bank is ‘samen de stad sterker maken’. Meer jongeren aan het werk is een grote uitdaging voor Rotterdam. Wij zetten graag onze kennis, netwerk en medewerkers in om jongeren de arbeidsmarkt op te helpen. Want als we samen de economie vooruit helpen, is dat in ieders belang.” Wethouder Struijvenberg is blij met de betrokkenheid van de Rabobank. “Goede banen of stageplaatsen voor jongeren zijn tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid. Het helpt enorm dat de Rabobank Rotterdam zijn netwerk en medewerkers beschikbaar stelt om het MKB, de gemeente Rotterdam en onderwijs aan elkaar te verbinden. Dit derde Jongerenakkoord helpt ons op weg naar de volgende akkoorden.”

Jongerenakkoorden
Rotterdam gaat de strijd aan met jeugdwerkloosheid door jongeren concreet aan de slag te helpen. Een grote groep jongeren heeft geen startkwalificatie of een diploma dat aansluit bij wat op de arbeidsmarkt gevraagd wordt. Door werkgevers en onderwijs samen te brengen, ontstaat een win-win situatie: gegarandeerde (stage)plekken voor jongeren met de juiste skills waar de werkgever naar op zoek is.

De gemeente hoopt aan het einde van de collegeperiode minimaal 30 Jongerenakkoorden te hebben afgesloten. Rotterdam telt op dit moment zo’n 7500 jongeren die op zoek zijn naar werk, van wie 2850 met een bijstandsuitkering; de inzet is om dit aantal in 2018 terug te brengen naar 5000.