Samen lawaai maken over social return

25 augustus 2023

Social return kan voor werkzoekenden die een extra steuntje in de rug nodig hebben het verschil betekenen tussen thuis op de bank zitten en meedoen met de maatschappij. En voor werkgevers het verschil tussen personeelstekort en genoeg goede mensen. Joyce Verhoeven, adviseur Social Return bij de gemeente Rotterdam en Bats Hartman, managing partner bij sociaal ondernemer The Good Agency, maken dat verschil.

Een opdracht bij de gemeente Rotterdam gaat vaak samen met een social-returnafspraak. Dit betekent dat een bepaald bedrag of percentage van je opdracht ten goede komt aan mensen die niet gemakkelijk aan werk komen. “Met social return brengen we de arbeidsmarkt voor die mensen op een positieve manier in beweging”, legt Joyce uit.

Een social-returnafspraak kan op meedere manieren nagekomen worden. Bijvoorbeeld door een baan of stageplek aan te bieden aan werkzoekenden die moeite hebben om aan de slag te komen. Of door producten of diensten in te kopen bij een erkend sociaal ondernemer. Joyce: “Sociaal ondernemers bieden kansen aan werkzoekenden. Zij zetten de winst van hun bedrijf om in maatschappelijke waarde. Als onze leveranciers bij hen inkopen, komt de inkoopsom ten goede aan mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Deze leveranciers hebben Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel staan en kunnen andere leveranciers inspireren om hetzelfde te doen. Een win-win-situatie. Daarom vindt de gemeente dit zo belangrijk.”

The Good Agency: ondernemer met een sociaal hart

Als erkend sociaal ondernemer dien je aan een aantal kenmerken te voldoen. Daar weet The Good Agency alles van, een sociaal ondernemer die al meer dan 7 jaar gespecialiseerd is in klantencontact. Zij geven opleidingen en baankansen aan mensen die dit hard nodig hebben, zoals 50 plussers en mensen met een bijstandsuitkering. “De kandidaten worden opgeleid tot klantenservicemedewerker zodat ze bij of via ons aan de slag kunnen”, vertelt Bats. “Of liever nog: zelf een baan vinden. Al jaren werken we met mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Omdat we een groot sociaal hart hebben én een ondernemershart. Dat is een interessante balans.” Met deze aanpak heeft the Good Agency de afgelopen 5 jaar 600 mensen aan een baan geholpen!

Begeleiding is key
Door hun jarenlange ervaring kan The Good Agency een kwalitatieve dienstverlening garanderen. Uiteraard zijn begeleiding, coaching en training daarin key. Bats: “Als een werkgever geen goede begeleiding of prettige werkplek kan bieden, adviseer ik om de dienst bij ons af te nemen. Het moet voor alle partijen een goede deal zijn.”

Leren werken

Begeleiding is onmisbaar, weet ook Joyce. “Werkzoekenden zijn om allerlei redenen nog niet aan het werk. Voor een groot aantal van hen is het starten bij een sociaal ondernemer een mooie eerste stap de arbeidsmarkt op. Daar krijgen ze de kans zichzelf te ontwikkelen.” Als het dan uiteindelijk lukt om aan de slag gaan, moet je eerst leren werken. Bats: “Ik zie bij ons mensen binnenkomen die in de stress raken als ze naar de tandarts moeten. Hoe dat dan moet, met het werk? Voor je het weet komen ze maar gewoon helemaal niet meer opdagen. Dan zien ze in hun paniek geen andere oplossing.”

Met goede scholing en begeleiding komen ze ver, weet Bats. Het verandert hun leven. Maar ook bij de leveranciers die met een sociaal ondernemer gaan werken verandert er iets. Joyce: “Gisteren kreeg ik een mail van Sol, een welzijnsorganisatie die sinds kort heeft besloten hun klantcontactcentrum uit te besteden aan erkend sociaal ondernemer TGA. Daarmee is Sol verzekerd van een kwalitatieve service en tegelijkertijd geeft het bedrijf invulling aan hun social-returnafspraak.” Sol kijkt nu op een andere manier naar hun inkoopstrategie, en overweegt om ook bij andere sociaal ondernemers in te kopen. Zo krijgen nóg meer mensen die welverdiende baankans of opleiding!”

Onbekend maakt onbemind

Inkopen bij erkend sociale ondernemingen werkt dus voor alle partijen. Maar onbekend maakt onbemind. Joyce: “Daarom doen we er als gemeente alles aan om de regeling goed uit te leggen. En gaan we samen met de aangesloten sociaal ondernemers zoveel mogelijk lawaai maken om social return beter op de kaart te zetten.”