Sidney werkt bij JCDecaux

10 december 2021

“Dit bedrijf geeft mij een kans om weer deel te nemen aan de maatschappij!”

 

Sidney
‘Ik zat noodgedwongen in de uitkering door omstandigheden in mijn privésituatie. Toen dat was opgelost, wilde ik heel graag weer aan de slag. Ik heb altijd in de schoonmaak gewerkt. Onder andere als glazenwasser en bij brand- en waterschade. Ik wilde dit werk graag weer oppakken, maar dan bijvoorbeeld als schoonmaker van bushokjes. Dan werk je niet met ladders. Ik word toch een dagje ouder.

Jeugddroom

Als kind zag ik altijd schoonmaakbusjes voor de bushokjes rijden in mijn buurt. Ik wilde altijd dat werk ook doen. De naam van die busjes heb ik gegoogled, maar dat bedrijf bleek niet meer te bestaan. Wel kwam ik bij JCDecaux terecht. Daar stond een vacature open voor onderhoudsmedewerker. Ik heb gereageerd en werd al snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek in MSTeams. Dat was voor mij allemaal nieuw, maar het is toch gelukt. Het was ook onwennig; je bent toch gewend dat je iemand persoonlijk ziet in plaats van op een beeldscherm. Maar mijn manager was heel direct en open en we hadden direct een klik. Hij vroeg of ik eerst een nacht kon proefdraaien. Dat kon ik en na het proefdraaien ben ik in overleg aangenomen. Nu werk ik in Feijenoord en Hoogvliet. In juni 2021 ben ik gestart en kreeg ik een contract van acht maanden voor 40 uur in de week.

Vrijheid

Mijn taken zijn: posters vervangen, bus- en tramhokjes reinigen en onkruid verwijderen. Ik werk meestal alleen en heb een eigen wagen. Die vrijheid vind ik het mooiste van mijn werk.

Er is veel veranderd in mijn leven. Ik was mijn werkritme kwijt, dat heb ik nu terug. Ook ben ik er financieel op vooruitgegaan. Ik heb leuke collega’s die ik af en toe op de zaak zie. Dit bedrijf geeft mij een kans om weer deel te nemen aan de maatschappij. Dat is voor mij heel belangrijk. Als je in de uitkering zit, is het soms uitzichtloos. Bedrijven zouden meer mensen met een uitkering een kans moeten geven.’

Eline, HR manager JCDecaux‘Om onze afspraken voor social return in te vullen, hebben we contact opgenomen met het WerkgeversServicepunt (WSP) Rijnmond. Ook plaatsen we onze vacatures op onze eigen website én laten we ze zien in onze wachthuisjes bij de tram- en bushaltes en verlichte reclameborden op straat.

Blijdschap

Sidney heeft onze vacature online gevonden en heeft er zelf op gesolliciteerd. Daar zijn we heel blij mee. Met zijn komst is het team Rotterdam aangevuld met een vrolijke, hardwerkende collega die zichtbaar blij is om weer te werken.

Mijn tip voor andere bedrijven op het gebied van social return is: gewoon doen! Creëer binnen de eigen organisatie op alle niveaus een bewustzijn als het gaat om (de noodzaak van) social return. Én van de kansen die je als bedrijf kan bieden aan mensen die (langer of korter) zonder werk zitten en die een stuk extra aandacht en begeleiding kunnen gebruiken.’

 

WSPR - Social Return