‘Sociaal ondernemen doe je mét elkaar’

20 november 2017

WerkgeversServicepunt Rijnmond werkt samen met ondernemers om garantiebanen volgens de Participatiewet in te vullen. Zeljka Lampic vond een baan bij Groen Aannemingsbedrijf Punt B.V. via het traject Aanbodversterking.

‘Ik vind het werk zo leuk, ik zou het zelfs gratis doen’, zegt Zeljka lachend. Zeljka is sinds mei in dienst bij Groen Aannemingsbedrijf Punt B.V. Als algemeen medewerker groenvoorziening zijn haar taken onder meer onkruidbestrijding, bladblazen en schoffelen. Bastiaan Punt, samen met zijn broer Matthijs eigenaar van het bedrijf, is erg blij met haar: ‘Zeljka heeft de juiste mentaliteit, ze is gemotiveerd en houdt van aanpakken. Ze kwam bij ons binnen via de pilot ‘Aanbodversterking’. Voor de kandidaat een mooie kans, maar voor het bedrijf ook.’ Hij licht toe: ‘Op een personeelsadvertentie reageren vaak veel mensen die niet geschikt zijn. Bij dit traject krijgen meerdere kandidaten een werkervaringsplek en kunnen we in de praktijk kijken wie echt bij ons bedrijf past.’

Zeljka vond werk via traject Aanbodversterking

Zeljka kwam zeventien jaar geleden naar Nederland en heeft gewerkt als onder meer interieurverzorgster en medewerker algemene dienst. In 2010 raakte ze haar baan kwijt en kwam in de bijstand terecht. Aan haar wil om te werken lag het niet, vertelt ze: ‘Ik ben graag bezig. En natuurlijk is het ook fijn om zekerheid te hebben, een vast inkomen.’ Maar bij sollicitaties werd ze steeds afgewezen vanwege haar leeftijd, omdat ze geen diploma’s heeft of een rijbewijs nodig had. De pilot ‘Aanbodversterking’ bood uitkomst. Zeljka is enthousiast over het traject: ‘Je krijgt de kans om te ervaren hoe het werk is en tegelijk te leren over het vak. Ik heb verschillende certificaten gehaald. Het werk vond ik meteen leuk; lekker buiten aan de slag met elke keer andere collega’s. Na het traject kreeg ik een contract aangeboden, daar ben ik echt blij mee.’

 img0171003-wa0013-3

Geen verwachtingen, wel een personeelsbehoefte

Ook Bastiaan is positief: ‘We hebben een vaste contactpersoon bij het WerkgeversServicepunt Rijnmond, accountmanager Anneliese van den Hoek. Dat werkt heel prettig. Zij benaderde ons om mee te doen aan de pilot Aanbodversterking. Ik had geen verwachtingen vooraf, wel een personeelsbehoefte. We zijn er open in gegaan, gewoon doen. Het was voor ons nieuw om personeel op die manier te begeleiden. Ik wist niet dat het zó leuk zou zijn, ik vind het een verrijking voor je bedrijf. Doordat de deelnemers acht weken bij ons aan de slag gaan, zijn ze betrokken bij ons bedrijf en het werk. Van de tien mensen die bij ons gestart zijn, hebben wij er nu vijf in dienst, een mooi resultaat. Sociaal ondernemen doe je mét elkaar, dat besef ik na dit traject nog beter. De pilot loopt nog tot eind 2017 maar ik hoop dat er een vervolg op komt.’

Hoe werkt de pilot Aanbodversterking?

Aanbodversterking is een initiatief van de gemeente Rotterdam. Dit traject voor kandidaten die onder de Participatiewet vallen, duurt gemiddeld twaalf weken. De gemeente verzorgt de eerste vier weken waarin 32 uur per week gewerkt wordt aan het wegnemen van eventuele belemmeringen en het opdoen van arbeidsritme. Ook kijken we hoe we de kwaliteiten, persoonlijkheid en ervaring van de kandidaat kunnen benutten bij het huidige vacatureaanbod. Daarna volgen acht weken functiegericht programma bij een werkgever. Dat bestaat uit een opleiding, het behalen van de benodigde certificaten en praktijkervaring opdoen. Aansluitend kan de werkgever een arbeidsovereenkomst aanbieden. De grootte van de groep bepalen we in overleg.

 

Het WerkgeversServicepunt Rijnmond ondersteunt werkgevers tijdens het hele traject. Zo krijgt de werkgever een vaste accountmanager. Verder krijgt de kandidaat intensieve begeleiding van een jobcoach om belemmeringen weg te halen en zijn talenten en zelfredzaamheid te ontwikkelen. Daarnaast bezoeken jobhunters de groepen regelmatig op locatie en brengen vacatures onder de aandacht. Ook zoeken zij meteen vanaf de start gericht naar vacatures die passen bij het profiel van de deelnemers. Het komt regelmatig voor dat deelnemers al een baan vinden voordat het traject afgerond is. Naast Groen Aannemingsbedrijf Punt B.V. doen ook bijvoorbeeld mee Ampliar thuiszorg, de trajecten verkeersregelaar en asbestsanering. Er lopen onderhandelingen om meer werkgevers mee te laten doen. Aanbodversterking krijgt een vervolg in 2018.

Contact Participatiewet

Heeft u vragen of ziet u mogelijkheden voor een mooie samenwerking? Wij helpen u graag. Neem contact op met het WerkgeversServicepunt Rijnmond via www.wsprijnmond.nl of bel (010) 700 89 89. U kunt ook contact opnemen met Anneliese van den Hoek via a.vandenhoek@rotterdam.nl of 06 15 83 47 14.

Participatiewet

De Participatiewet is per 1 januari 2015 ingegaan en vervangt de Wet werk en bijstand en delen van de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong. Doel van de wet is om mensen die kunnen werken, maar door hun beperking niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, aan een baan te helpen bij een reguliere werkgever. De afspraak in het sociaal akkoord is dat tot en met 2026 in totaal 125.000 zogenoemde garantiebanen gecreëerd worden. 100.000 door particuliere werkgevers en 25.000 door de overheid. Om deze garantiebanen in te vullen zijn allerlei instrumenten beschikbaar, zoals detachering, loonkostensubsidie, jobcoaching, proefplaatsing, aanpassing van de werkplek.

De participatieadviseurs informeren en adviseren werkgevers in de regio Rijnmond.

 

redacteur: Lilian Suurmeijer (gemeente Rotterdam)