Social return bij Pameijer: “Iedereen doet ertoe”
Pameijer kijkt verder dan een cv. Het gaat erom of iemand de kwaliteiten heeft om de cliënten op de juiste manier te begeleiden. Ongeveer vijf jaar geleden kreeg het bedrijf voor het eerst met social return te maken. Het leek een behoorlijke opgave. Maar eigenlijk was de bedrijfscultuur er al op ingesteld, want Pameijer is een werkgever met een sociaal hart. HRM Jobcenter adviseur Vangi Tjoe Ny vertelt over haar ervaringen met deze regeling.
Bedrijven die zakendoen met de overheid, krijgen regelmatig met social return te maken. Dit houdt in dat je een percentage van de opdrachtwaarde inzet om duurzame banen, scholing of maatschappelijke activiteiten beschikbaar te stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo krijgen ook die mensen weer kans op een passende baan.
De essentie van social return
Hoe groter de opdrachtwaarde, hoe meer social returnactiviteiten er tegenover staan. Met de omvangrijke opdrachten bij Pameijer is dat soms best een uitdaging. Toch slaagt het bedrijf er steeds in om op een vindingrijke manier aan de regeling te voldoen, zonder de essentie ervan uit het oog te verliezen. Zo hebben ze in 2020 een social returncoördinator in dienst genomen. Zij heeft alle open opdrachten in kaart gebracht en uitgezocht welke activiteiten hiervoor opgevoerd konden opvoeren.
Vangi: “We kwamen erachter dat we al veel aan social return deden maar dat niet als zodanig registreerden. Zo namen we bijvoorbeeld regelmatig mensen vanuit een uitkering in dienst. Ook op die momenten is het fijn dat WSP Rijnmond met ons meedenkt.” Pameijer mocht bijvoorbeeld met terugwerkende kracht activiteiten opvoeren voor social return. “Nu hebben we meer inzicht in onze werkprocessen en kunnen we ons richten op datgene waar deze regeling voor bedoeld is: toekomstperspectief bieden voor mensen zonder baan.”
Coronabanen
In samenwerking met WSP Rijnmond stelt Pameijer sinds februari dit jaar veel coronabanen beschikbaar, met behulp van subsidie vanuit het Rijk. Een initiatief om de werkdruk van welzijn- en zorgmedewerkers te verlichten. Voor deze banen is geen of beperkte scholing nodig. Bij Pameijer gaat het om functies zoals boodschappen doen, koken, spelactiviteiten, begeleiding van administratieve zaken, koffiedrinken en wandelen met cliënten. Zo kunnen toekomstige medewerkers op een laagdrempelige manier kennismaken met de zorg. Er zijn inmiddels 33 mensen gestart.
Vangi: “Wij gaan voor een duurzame inzet. Na zes maanden weten we of iemand geschikt is voor een baan in de zorg en volgt er een opleidingstraject.” Medewerkers die op niveau 4 functioneren, krijgen een BBL-opleiding via Pameijer aangeboden. Deze opleiding duurt ongeveer drie jaar en bestaat uit een combinatie van werken en leren. Medewerkers op niveau 2 en 3 volgen een opleiding van vier maanden via de nationale zorgklas. Na beide opleidingen biedt Pameijer een vast contract aan.
Door dit initiatief krijgen mensen een kans om in het arbeidsproces terug te keren. “Dat betekent veel voor deze mensen”, vervolgt Vangi. “Ze draaien weer mee in de maatschappij. Dat werkt ook door in hun privéleven. En ze brengen hun goede ervaringen weer over aan vrienden en kennissen. Zo is een aantal mensen uit de tweede groep geïnspireerd door mensen uit de eerste groep.”
Iedereen doet ertoe
Pameijer werkt met zelforganiserende teams. Elk team selecteert zijn eigen personeel. Het is verleidelijk om voor een kandidaat te kiezen die qua opleiding en ervaring aan een functieprofiel voldoet, vooral als er snel geschakeld moet worden. Maar ook dan is het belangrijk om met elkaar de social returngedachte in stand te houden. Vanuit het jobcenter, dat onderdeel van de HRM afdeling is, blijft Vangi hierover in contact met de teams: “Sommige kandidaten hebben namelijk de juiste opleiding maar het lukt ze niet om aan een baan te komen”, zegt Vangi. “Daar kan van alles achter zitten. Ook zij verdienen een kans om uitgenodigd te worden. Iedereen doet ertoe.”
Vooroordelen
Mensen krijgen snel een label opgeplakt en dat is jammer. Ook Vangi maakt dat mee. Zo werd er een kandidaat gezocht voor een administratieve functie. WSP Rijnmond droeg een gemotiveerde kandidaat aan met een passende opleiding. Zonder dat haar iets werd gevraagd, werd op basis van ‘het gat’ in haar cv verondersteld dat ze veel ondersteuning nodig had. Vangi: “Als ze zich er iets meer in hadden verdiept, wisten ze dat deze dame er een tijdje uit is geweest om voor haar kinderen te zorgen. Achteraf bleek het een goede match en nu heeft ze een vast dienstverband.” Natuurlijk komt het voor dat mensen wél extra begeleiding nodig hebben. Maar ook zij vinden uiteindelijk een passende functie binnen Pameijer.
Benieuwd hoe u met uw bedrijf invulling kan geven aan social return? Onze accountmanagers helpen u graag. Bezoek onze site voor de contactgegevens: https://bit.ly/Accountmanagers of stuur een email naar info@wsprijnmond.nl